Guerra al Pròxim Orient

Comença la batalla urbana a la ciutat de Gaza

Netanyahu assegura que "no hi haurà cap alto el foc", després de l'emissió d'un vídeo en què tres ostatges li demanen que negociï el seu alliberament

BarcelonaLa batalla urbana de Gaza ha començat aquest dilluns, tres setmanes després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, llancés una operació militar per "reduir Gaza a les runes" i "destruir" Hamàs, i dos dies després que anunciés "la segona fase de la guerra" amb la invasió terrestre.

Segona fase de la guerra
Inici de les operacions terrestres a la franja de Gaza i principals eixos d’atac per part d’Israel
Cargando
No hay anuncios

El pla israelià s’ha executat pas a pas des de l’atac sorpresa de Hamàs del 7 d’octubre. Primer, bombardejos massius sobre zones civils que, segons el ministeri de Salut de Gaza, han matat ja més de 8.300 palestins, entre els quals més de 3.200 criatures segons Save the Children, una xifra que supera les criatures mortes en zones de guerra arreu del món l’any passat. Israel ha declarat que Hamàs ha situat els seus efectius en escoles, hospitals i barris residencials, que han estat l’objectiu dels bombardejos, que aplanaven el terreny per a la invasió terrestre. Segon, tallar les comunicacions de Gaza, en el moment que començaven a entrar tropes a la Franja, aquest cap de setmana. I ara una ofensiva terrestre en què els tancs israelians posen a prova la capacitat de Hamàs i la resta de milícies palestines. L’exèrcit israelià ha protagonitzat diverses incursions preparatòries al llarg del cap de setmana, i aquest dilluns han arribat fins a la perifèria de la ciutat de Gaza i han tallat durant una hora la carretera de Salah Al-din, que travessa la Franja de nord a sud. La intensitat dels bombardejos en les últimes hores no té precedents. Ni en aquesta guerra ni en cap altra.

Cargando
No hay anuncios

Els atacs israelians han afectat els voltants de l’Hospital d’Al-Quds, a la ciutat de Gaza. Segons el seu director, Bachar Mourad, han rebut l’ordre d’evacuació de l’exèrcit israelià, però diuen que és impossible evacuar els malalts greument ferits o els nadons que estan a les incubadores. També l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha aclarit que "és impossible evacuar hospitals plens de pacients sense posar en perill la seva vida". Tampoc tenen un lloc segur on anar: els bombardejos a la zona sud de la Franja, on l’exèrcit israelià ha ordenat els palestins refugiar-se, també són constants.

Israel continua desvelant molt poc sobre els seus plans operatius a Gaza, més enllà de dir que està ampliant les operacions terrestres i d’advertir a la seva opinió pública que la guerra serà llarga i dura. Hi ha combats al nord de la Franja, i també als voltants de la ciutat de Gaza, en el que semblaria un pla per tallar la Franja per la meitat.

Cargando
No hay anuncios

"A poc a poc i de manera planificada i metòdica, l’exèrcit israelià està entrant dins el cor de la ciutat de Gaza, mentre continuen els bombardejos per destruir els arsenals i els comandaments de Hamàs", explica a l’ARA des de Tel-Aviv Eitan Shamir, analista militar de la Universitat de Bar-Ilan. Ell també preveu que "caldrà temps per netejar tota la infraestructura de Hamàs", i diu que "és cosa de mesos". Però assegura que l’objectiu d’Israel no és tornar a ocupar ni totalment ni parcialment Gaza. "Ara hi ha dues preguntes: quant de temps durarà l’operació de neteja i qui controlarà Gaza quan la guerra s'hagi acabat. I ara mateix ningú té resposta a cap de les dues preguntes".

Cargando
No hay anuncios

L’ofensiva israeliana sobre Gaza s’enfronta a dos grans desafiaments. El primer és la xarxa de túnels subterranis que Hamàs ha construït durant anys i que, segons admet l’analista, els serveis d’intel·ligència israelians coneixen només parcialment. "Combatre sobre els túnels és molt difícil i segur que hi haurà moltes baixes entre els soldats israelians, que ara són milers dins la Franja, encara que siguin les unitats d’elit més preparades", reconeix. Shamir també explica que entre els efectius israelians hi ha molts especialistes en enginyeria militar precisament per intentar neutralitzar l’acció dels milicians des dels túnels. Però l’analista descarta que els soldats israelians hagin d’entrar en combats cos a cos: "Si algú dispara des d’una casa, la bombardejaran. No tenen cap necessitat d’entrar dins les cases".

Els ostatges israelians, un tema crític

L’altre repte per als militars és polític. Són els ostatges en mans de Hamàs; segons admet el mateix analista, "és molt difícil que surtin il·lesos de la incursió, encara que això es podria aconseguir si es reuneix prou informació d’intel·ligència capturant milicians vius". El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha comparegut de nou aquest dilluns davant la premsa per deixar clar que "no hi haurà cap alto el foc", malgrat les contínues crides de la comunitat internacional.

Cargando
No hay anuncios

Hamàs segueix insistint que està disposat a negociar una treva i a arribar a un acord sobre els 239 ostatges segrestats a Gaza, encara que ha anunciat que una cinquantena han mort als bombardejos. Divendres Qatar, que actua com a mediador, havia dit que les converses avançaven positivament, però aleshores Israel va engegar l’operació terrestre. Aquest migdia la milícia islamista palestina ha publicat un vídeo en què es veuen tres ostatges retingudes demanant al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que accedeixi a un intercanvi de presoners. Des del 7 d’octubre el nombre de presoners palestins a Israel s’ha duplicat i ja arriba als 10.000.

A Israel la desesperació dels familiars dels ostatges cada cop guanya més pes. Aquest dilluns, l'exèrcit israelià ha anunciat que durant les operacions terrestres de l'última nit es va poder alliberar una soldat israeliana, Ori Megidish, que havia estat segrestada el 7 d'octubre i que ja estava amb la seva família.

Cargando
No hay anuncios

Ex alts càrrecs de l’exèrcit israelià, inclòs Shaul Mofaz, que va ser ministre de Defensa i cap de l’estat major, s’han posicionat a favor d’un intercanvi de "tots per tots": els ostatges de Hamàs a canvi dels palestins presos per motius de seguretat, que serien enviats a Gaza. Israel no ha tancat la porta a un acord i, segons s’ha sabut avui, un enviat de Tel-Aviv va estar negociant dissabte a Qatar. En les negociacions s’ha posat també sobre la taula un alto el foc. Però això és entre bastidors: sobre el terreny ara només parlen les bombes i els fusells.