Guerra al Pròxim Orient

La campanya de vacunació de la pòlio a Gaza, en perill per l'assassinat de sis ostatges

Netanyahu ha promès "venjar-se" de Hamàs el dia que comencen les pauses humanitàries per vacunar els infants de la Franja

BeirutAquest diumenge ha arrencat la campanya de la vacunació de la pòlio a la franja de Gaza per a uns 640.000 nens menors de 10 anys que viuen a la regió. Per portar-ho a terme, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha habilitat un total de 700 instal·lacions mèdiques, clíniques mòbils i refugis per vacunar els infants. La vacunació està dividida en tres etapes, i es durà a terme en tres zones diferents de Gaza: al centre de la Franja, fins al 4 de setembre; al sud, del 5 al 8; i al nord, del 9 a l'11. Després s'aplicarà una segona dosi de la vacuna quatre setmanes després. Una missió que, a priori, serà difícil –per no dir gairebé impossible–, no només pel risc que les forces israelianes acabin violant les "pauses humanitàries" que han acordat per aquests dies des de les vuit del matí fins a les dues del migdia, sinó per la dificultat dels desplaçats –gairebé el 90% de la població de Gaza– de poder anar fins als punts destinats a la immunització. També s'enfronten a diversos riscos les 2.100 persones capacitades per dur a terme la campanya de vacunació, a causa de l'historial d'atacs israelians contra treballadors humanitaris: ja n'han matat 250 a Gaza.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sense garanties que la campanya contra la pòlio assoleixi el seu objectiu de vacunar tots els menors de deu anys de la Franja, el nou brot del virus amenaça amb travessar fronteres i expandir-se cap a Israel i a altres països com Egipte.

Cargando
No hay anuncios

La situació és tan alarmant que el govern de Benjamin Netanyahu ha actuat amb celeritat per permetre la vacunació dels nens de l'enclavament palestí. Tel-Aviv també ha començat a oferir vacunes de reforç als soldats desplegats a Gaza per aturar la propagació d'un brot a Israel. Però, lamentablement, des que es va detectar la primera soca del virus en aigües residuals fa sis setmanes, la infecció ha paralitzat la part inferior de la cama d'un nen de deu mesos. És el primer cas des que l'epidèmia de la poliomielitis va ser erradicada a Gaza fa 25 anys. L'última campanya preventiva va tenir lloc el 2022, amb el 99% dels menors vacunats, però a causa de les condicions insalubres del territori palestí, devastat per la guerra, tots els nens menors de dos anys estan en risc perquè no estan immunitzats.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'OMS, per a la campanya, que inclou dues dosis, s'han distribuït 1,26 milions de vacunes orals a Gaza, però encara n'han d'arribar 400.000 més, segons va indicar aquest dissabte el director adjunt de l'OMS, Michael Ryan.

Per la seva banda, Ramiro García Cantugal, coordinador a Gaza de Metges Sense Fronteres (MSF), que participa en la campanya de vacunació amb cinc centres de salut, va advertir en una entrevista que, si no es respecten les pauses humanitàries, "hi hauria un risc molt gran d'una catàstrofe". "Si caigués una bomba o un míssil en algun d'aquests centres de vacunació seria terrible, perquè estaran plens de nens", va sentenciar.

Cargando
No hay anuncios

Cantugal recorda que Gaza no només s'enfronta a una epidèmia de pòlio. "Els problemes de salut que afronta la població són enormes –va declarar–. S'ha de tenir present que estem parlant d'una població de gairebé dos milions de persones i que el 70% de les estructures de salut no són funcionals a causa de la situació de guerra", va insistir el coordinador de MSF.

Augmenta la pressió contra Netanyahu

La primera pausa humanitària per a la vacunació contra la pòlio ha donat un breu descans a les activitats militars a Gaza. Tot i això, les noves amenaces de Netanyahu, després que l'exèrcit israelià anunciés ahir que havia recuperat els cossos de sis ostatges més en un túnel subterrani a Rafah, a la frontera sud de la Franja, pot posar en perill les fases següents de la vacunació. El primer ministre israelià ha promès "venjar-se" de Hamàs, i també ha assegurat que "qui mata ostatges no vol un acord" per l'alto el foc a Gaza. De les 250 persones que Hamàs va capturar el 7 d'octubre, 97 continuen a la Franja, de les quals 33 se sap que han mort.

Cargando
No hay anuncios

La notícia ha afegit pressió interna contra el primer ministre. Les famílies dels ostatges han cridat els ciutadans israelians a unir-se a una manifestació massiva, i han exigit una vaga general a tot el país per aquest dilluns, així com la implementació immediata d'un acord per alliberar els ostatges. Una altra de les veus que s'ha unit a les protestes contra Netanyahu ha estat l'exministre de Defensa Benny Gantz, que ha esperonat "el poble d'Israel a derrocar el govern". L'actual titular de Defensa, Yoav Gallant, també ha demanat revocar la decisió de Netanyahu de mantenir presència militar el corredor Philadelphi, a la frontera de Gaza amb Egipte, un dels punts que, ara per ara, dificulta la signatura d'un acord per l'alto el foc.

Mentre el país es veu sacsejat un altre cop per una onada de protestes per l'alliberament de la resta dels ostatges, les operacions israelianes amb foc d'artilleria i avions de combat han continuat a la Cisjordània ocupada. Almenys 22 palestins, en gran part combatents, han mort des que l'ofensiva va començar aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios