La boxejadora algeriana Imane Khelif planta cara a Trump, Musk i J.K. Rowling
La campiona olímpica va ser objecte d’una campanya d’odi impulsada per personatges d’extrema dreta
TunisLa boxejadora algeriana Imane Khelif, guanyadora d'una medalla d’or als Jocs Olímpics de París, ha interposat una denúncia a la justícia francesa per “ciberassetjament agreujat” contra diverses personalitats, entre les quals l’expresident dels EUA Donald Trump, el multimilionari propietari de Tesla Elon Musk i la cèlebre escriptora J.K. Rowling, autora de la nissaga de Harry Potter. Khelif va ser objecte d’una campanya d’odi impulsada sobretot per personatges d’extrema dreta, que van qüestionar el seu dret de competir en la categoria femenina de boxa, i fins i tot la seva condició de dona i amb la qual va néixer.
La querella va ser presentada el passat 10 d’agost per l’advocat de l’esportista, Nabil Boudi, però no es va fer pública fins uns dies després. En conseqüència, segons ha informat la fiscalia francesa, l’oficina per a la lluita contra els crims d’odi i contra la humanitat ha obert una investigació per “ciberassetjament per raó de gènere, injúries públiques per raó de gènere, provocació pública i discriminació per raó d’origen”.
En una entrevista concedida al magazín estatunidenc Variety, l’advocat de Khelif ha explicat que els comentaris referits a la seva clienta per part de Musk, Rowling i Trump han estat inclosos en el text de la denúncia, però altres persones també podrien ser objecte d'investigació per part de la Fiscalia si van participar en l’assetjament de la boxejadora. “Trump va escriure tuits; per tant, tant si es menciona com si no en el nostre procés, el seu cas serà inevitablement examinat en el marc de la investigació”, ha assegurat Boudi.
A desgrat seu, Khelif es va convertir en una de les protagonistes dels Jocs Olímpics, sobretot després que la boxejadora italiana Angela Canni es retirés del combat contra l'algeriana. Llavors, diverses conegudes figures de l’extrema dreta internacional van llançar a les xarxes tota mena d’acusacions falses contra Khelif, com per exemple que havia fet un trànsit de gènere. En qüestió d’hores, l’esportista algeriana va passar de ser una total desconeguda a ser el centre d’un dels debats mundials més encesos en els darrers Jocs. Tal com va demostrar la seva família, i van confirmar les autoritats olímpiques, Khelif sempre ha estat una dona, per bé que té uns elevats nivells de testosterona, l’hormona masculina. Però això no va ser obstacle perquè fos utilitzada en una nova campanya ultraconservadora contra els drets de les minories sexuals.
Seguint l’estela del polític ultra italià Matteo Salvini, Donald Trump, candidat a les presidencials dels EUA, va publicar al seu compte de X una foto del combat entre Khelif i Canni amb un missatge en què deia que es comprometia a “mantenir els homes exclosos dels esports femenins” en cas de guanyar els comicis de novembre. Musk, propietari d’aquesta xarxa social des del 2022, va compartir una publicació de la nadadora nord-americana Riley Gaines en la qual afirmava que “els homes no han de tenir res a veure amb l’esport femení”, i va mostrar el seu acord afegint-hi “absolutament”.
Per la seva banda, J.K. Rowling, que ja havia estat implicada en diverses polèmiques per les seves posicions trànsfobes, va escriure aquest missatge a X, on té més de 14 milions de seguidors, respecte al combat amb Canni: “¿Pot una foto resumir millor el nou moviment pels drets dels homes? El somriure d’un mascle que sap que està protegit per un establishment esportiu misogin gaudint de l’angoixa d’una dona a qui acaba de donar un cop de puny al cap”.
Tots aquests atacs han fet de Khelif, de 25 anys, una autèntica heroïna al seu país. El 12 d’agost va ser rebuda per una multitud entusiasta a l’aeroport d’Alger juntament amb els altres dos medallistes algerians, la gimnasta Kayla Nemour i el corredor Djamel Sedjati. Ara bé, va ser la campiona olímpica de boxa en la categoria de fins a 66 kilograms la que va concentrar totes les mirades i va provocar els aplaudiments més forts.
Enmig d’un ambient d’eufòria va declarar el seu agraïment: "Dono les gràcies al poble algerià, que m’ha donat suport i m’ha donat força davant d'una campanya d’acarnissament". Les celebracions han eclipsat l’inici de la campanya electoral de les eleccions presidencials del 7 de setembre a Algèria. Conscient de la popularitat de Khelif, el president del país, Abdelmadjid Tebboune, favorit per a la reelecció, va fer un forat a la seva agenda per rebre-la al Palau Presidencial de Mouradia.