Bin Salman (i el seu petroli) torna a Europa per primer cop després del crim de Khashoggi
El príncep saudita visitarà Grècia i França, que volen assegurar-se petroli i energia
JerusalemPrimera visita a Europa del príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed Bin Salman, des de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi a Istanbul l'any 2018. El líder de facto del país, anomenat sovint MBS, ha visitat aquest dimecres Grècia, on s'ha reunit amb el primer ministre, Kyriakos Mitsotakis, i té previst traslladar-se a França aquesta mateixa setmana per trobar-se amb Emmanuel Macron. L'objectiu del viatge, segons Riad, és "debatre sobre les relacions bilaterals i les vies per millorar-les en tots els camps". Inclòs el de l'energia, cabdal per a Europa i els Estats Units arran de la guerra a Ucraïna i l'amenaça, cada cop més persistent, d'un possible tall de gas des de Rússia.
Bin Salman, condemnat a l'ostracisme pels governs occidentals després que la CIA el vinculés directament a la tortura, mort i esquarterament de Khashoggi, està completant la seva rehabilitació internacional, principalment gràcies a la dependència europea i nord-americana del petroli saudita. L'any 2021, empesos per la crisi del covid, l'exprimer ministre britànic Boris Johnson i el mateix Macron ja havien visitat MBS al seu país, però ha estat el viatge del president nord-americà Joe Biden aquest juliol a Jiddah el que ha acabat de redimir el príncep.
Biden va capejar les crítiques per haver-se reunit amb Bin Salman assegurant a la premsa que havia confrontat el príncep amb el seu crim: "Bàsicament, m'ha dit que ell no n'era responsable personalment. Jo li he indicat que pensava que sí que ho era", va explicar Biden. "Les teves mans estan ara tacades amb la sang de la pròxima víctima de MBS", va respondre la parella de Khashoggi, Hatice Cengiz, en un tuit acompanyat de la fotografia del xoc de punys entre Biden i Bin Salman.
El viatge del president nord-americà no va ser tan productiu com s'esperava. Biden en va treure un aparent acostament entre l'Aràbia Saudita i Israel, i un front comú davant l'Iran, però no va aconseguir un augment immediat de la producció de petroli, l'objectiu principal de la visita. El mateix MBS hauria dit a Biden que l'Aràbia Saudita no pot augmentar més la seva producció de petroli a mitjà termini, i que qui ha de prendre aquesta decisió és l'OPEP, l'Organització de Països Exportadors de Petroli. Amb tot, Biden es va mostrar optimista perquè, va dir, "els saudites comparteixen la urgència" d'augmentar la producció. Després de la visita del president, el preu del petroli va pujar un 2,6%.
Visita a Grècia i França
Tot i que els interessos europeus respecte a l'Aràbia Saudita també se centren en el petroli, durant el viatge a Grècia Bin Salman ha parlat poc de cru i molt d'energies renovables, una de les seves apostes per a l'Aràbia Saudita. "Estem treballant en l'hidrogen i en com convertir Grècia en un hub de l'hidrogen per a Europa", ha dit el príncep hereu, que ha acordat amb Mitsotakis la instal·lació d'un cable de telecomunicacions submarí que unirà Àsia i el sud-oest d'Europa a través de Grècia, i que també ha proposat connectar les seves xarxes elèctriques per subministrar a Europa "energia renovable més barata".
Mitsotakis, un dels pocs líders occidentals que ha visitat MBS en els darrers anys, ha signat amb el príncep un memoràndum que estableix un marc de cooperació en matèria d'energies renovables, petroli, gas i petroquímica, així com altres tipus de tecnologies per reduir els efectes del canvi climàtic. També han debatut i signat acords en l'àmbit de la seguretat i la inversió.
Tot i que encara no s'ha concretat la data, la següent parada de Bin Salman a Europa serà França. Tot apunta que Macron, com Biden i Mitsotakis, també provarà d'assegurar-se el subministrament (a bon preu) de petroli, del qual els saudites són el principal productor mundial. La setmana passada el president francès va rebre a París el nou president dels Emirats Àrabs Units, Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, amb qui també va parlar sobre petroli. Durant el viatge, es va anunciar un acord entre el gegant energètic francès Total Energies i la companyia petroliera estatal emiratiana ADNOC "per a la cooperació en l'àrea del subministrament d'energia".