Biden diu que l'acord per un alto el foc a Gaza "està més a prop que mai"
Les converses continuaran al Caire després que s'hagin reprès aquesta setmana a Doha
BarcelonaLes converses per arribar a un alto el foc a Gaza, que s'han fet durant aquesta setmana a Doha, Qatar, s'han aturat aquest divendres sense un acord. Les negociacions entre Israel i Hamàs, que pretenen arribar a una aturada continuada en el temps de les hostilitats i a l'alliberament de tots els ostatges, es reprendran la setmana que ve al Caire.
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que un eventual acord entre Israel i Hamàs per a un alto el foc a la franja de Gaza està "més a prop del que mai ha estat". "No voldria ser malastruc, però potser tenim alguna cosa", ha afirmat Biden. S'espera que el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es reuneixin en persona dilluns, segons declaracions d'un funcionari israelià a Reuters. Hamàs no participa directament en les trobades.
En un comunicat conjunt, Egipte, els Estats Units i Qatar, els impulsors de les negociacions, han explicat que Washington ha presentat una nova proposta d'alto el foc a Hamàs i Israel que inclou els punts en què hi ha acord i que tanca "les llacunes entre les parts d'una manera que podria permetre la ràpida implementació d'un acord". Els tres països han assegurat que les converses han estat "intensives, serioses i constructives" i que s'han desenvolupat en un "ambient positiu". El mateix comunicat indica que "equips tècnics continuaran la feina durant els pròxims dies sobre els detalls inclosos els preparatius per implementar els detalls humanitaris", així com "els relacionats amb els ostatges [israelians] i els presoners" palestins. Els impulsors de les converses fan un toc d'atenció a les parts i recorden que "ja no hi ha temps per perdre" i que "no hi ha excuses perquè cap de les parts justifiqui més endarreriments".
En un comunicat aquest dijous, el portaveu de Hamàs, Husam Badran, va assegurar que els atacs d'Israel són un obstacle per avançar en direcció cap a un alto el foc. Aquesta nit les Forces de Defensa d'Israel han bombardejat un edifici residencial a la ciutat de Gaza, al nord de la Franja, i han mort cinc persones, entre les quals dos nens, segons l'agència de notícies Wafa.
Tant Hamàs com Israel fa dies que diuen que accepten la proposta de Washington que es va anunciar el 31 de maig, però durant les últimes setmanes tant els portaveus de Hamàs com Netanyahu s'han acusat mútuament d'imposar esmenes al pla de Biden. El grup islamista exigeix la retirada de Gaza de totes les tropes israelianes així com un alto el foc que inclogui un cessament definitiu de les operacions militars a la Franja. Netanyahu demana, entre altres peticions, que s'estableixi un mecanisme de control israelià al corredor de Netzarim, que divideix el nord i el sud de Gaza des de l'inici de la guerra, per garantir que els milicians no es tornin a agrupar al nord.
La comunitat internacional en bloc pressiona perquè la nova ronda de contactes prosperi davant la incertesa de què podria passar si no. Fa dies que s'espera la resposta de l'Iran a dos atacs d'Israel que van matar el número tres de Hezbollah, Fuad Shukr, al Líban i posteriorment el líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, a Teheran. L'abast de l'atac de l'Iran implicarà una resposta de Netanyahu que podria desencadenar una guerra regional. Fins ara, les crides a la calma no han aconseguit suavitzar la posició de l'Iran, que es manté ferm davant la necessitat de respondre als atacs d'Israel.