Por a Beirut per l'esclat d'una guerra oberta contra Israel

L'Orient Mitjà tem que la resposta de l'Iran i Hezbollah a Tel-Aviv desencadeni una escalada tràgica

3 min
El líder de Hezbollah, Sayyed Hassan, intervé al funeral del màxim comandant d'Hezbollah, Fuad Shukr

BeirutA Beirut es respira tensió. La capital del Líban està quedant pràcticament buida, com a mínim de les persones que en poden fugir. Fa dies que les ambaixades estan demanant als seus nacionals que resideixen al país que marxin com més aviat millor –mentre encara quedin alguns vols comercials disponibles–. A l'aeroport Rafic Hariri aquests dies no es veuen llargues cues, ja que la majoria de companyies aèries han cancel·lat els seus vols cap a i des de Beirut. L'última a suspendre els seus serveis ha estat la companyia de baix cost d'Air France, Transavia, en previsió que Israel anticipi la seva resposta i bombardegi l'aeroport. Les dues úniques companyies que encara volen a Beirut són les turques i la companyia estatal grega. Molts estrangers busquen desesperats un vol que els tregui de Beirut, i el govern dels Estats Units i les Nacions Unides han ofert als seus empleats i les seves famílies vols de repatriació a Istanbul.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre creix la incertesa a l'Orient Mitjà, pendent de si l'Iran i Hezbollah atacaran Israel, la diplomàcia internacional crida les parts a la calma per evitar una escalada, que arrossegaria Beirut i Tel-Aviv a una guerra oberta amb conseqüències regionals. Els esforços diplomàtics de Jordània, Egipte i els Estats Units per demanar contenció a les parts contrasten amb les declaracions de Hezbollah i l'Iran, que asseguren que la venjança arribarà. Per a la milícia xiïta libanesa i el seu aliat iranià, els atacs a Beirut i Teheran de la setmana passada no van ser assassinats selectius sinó una agressió al territori nacional, per la qual cosa la seva obligació és respondre. El mateix aiatol·là Ali Khamenei va insistir aquest dilluns que Israel “ha de pagar pel seu gran error”, encara que això pugui portar a una escalada regional.

Per a Hezbollah, Israel ha traspassat les línies vermelles amb l'atac a Beirut que va matar el seu número tres, Fuad Shukr, de manera que totes les opcions estan sobre la taula. En el seu discurs de la setmana passada, durant els funerals de qui va ser la mà dreta, el secretari general de Hezbollah, Hassan Nasrallah, ja va anunciar que la resposta no seria simbòlica, sinó dura i calculada, i que passaria quan considerés que és el moment oportú. Aquest dimarts, mentre Beirut esperava el segon discurs de Nasrallah per commemorar la mort de la mà dreta, dues potents explosions sòniques, provocades per caces israelianes que volaven en baixa altitud sobre el cel de la capital libanesa, van fer tremolar la ciutat. Molts habitants van reviure els pitjors malsons, com l'explosió del port de fa just quatre anys. D'altres van pensar que Tel-Aviv tornava a bombardejar-los.

Coets llançats per Hezbollah interceptats per les defenses israelianes en una imatge d'arxiu.

"La nostra resposta arribarà, sola o com a part d'una resposta col·lectiva de tot el front [de la resistència islàmica]", deia, minuts després, Nasrallah. El seu discurs es pot resumir en poques paraules: Israel és un perill per a l'Orient Mitjà. L'escalada a la regió és rellevant i molts temen el pitjor.

Possibles escenaris

A diferència d'episodis anteriors, els principals bel·ligerants semblen avui disposats a córrer més riscos que durant els últims enfrontaments a l'abril. L'Iran i els seus aliats estan preparant una resposta contundent, amb el risc que pugui conduir a una guerra regional a gran escala. La pregunta continua sent si aquesta resposta aconseguirà els seus objectius o si Israel aconseguirà contrarestar-la.

Fonts militars consultades per l'ARA estimen que Teheran no es limitarà a llançar míssils i drons des del seu territori, perquè aquests últims trigarien diverses hores a assolir els seus objectius a Israel. “Com a resultat, l'Iran i els seus aliats podrien llançar una andanada de míssils i drons des del Líban i Síria i aconseguir els seus objectius en qüestió de minuts, cosa que reduiria la capacitat d'Israel per muntar una defensa eficaç”, assenyala a l'ARA el coronel retirat George el Khoury. Aquesta operació podria anar acompanyada d'un escenari més ampli que, segons El Khoury, seria una ofensiva de Hezbollah contra un emplaçament militar israelià o assentament al llarg de la frontera.

En els últims dies s'han intensificat els enfrontaments fronterers. Hezbollah va confirmar aquest dilluns la mort de quatre combatents en un atac amb drons israelians a la regió de Nabatiyeh, al sud del Líban, i va respondre amb salves de coets i esquadrons de drons explosius que van colpejar a prop de la regió d'Acre, a 20 quilòmetres de la frontera. Diversos civils israelians van resultar ferits, un d'ells de gravetat, cosa que podria fer augmentar les tensions.

A hores d'ara qualsevol error de càlcul pot fer que la situació es descontroli abans fins i tot que arribi la dura represàlia anunciada per Hezbollah i l'Iran.

stats