Com està avançant l'ofensiva terrestre d'Israel a Gaza?
L'exèrcit de Tel-Aviv informa que ja lluita al "barri militar" de Hamàs mentre la varicel·la i la sarna s'escampen per la Franja
JerusalemCarrer a carrer, l'exèrcit israelià s'endinsa cada dia més al cor de la ciutat de Gaza. Rodejada pel nord i el sud des del cap de setmana passat, la població està a punt de perdre també la seva única sortida al mar: el port i el camp de refugiats d'Al-Shati. Aquest dijous les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han informat que, després de 10 hores de combats, han capturat un important bastió de Hamàs a l'oest del camp de Jabalia.
També que les seves tropes ja combaten prop de l'Hospital Al-Shifa, conegut per haver estat escenari d'una brutal explosió el 17 d'octubre de la qual Israel va responsabilitzar la Jihad Islàmica, i Hamàs a l'aviació israeliana. El centre mèdic es troba dins del "barri militar" de Hamàs a la ciutat de Gaza; segons Israel, "el cor" de les activitats operatives i d'intel·ligència del grup. Més de 50 milicians haurien mort a la zona, segons fonts militars.
Paral·lelament, la situació sanitària a la Franja no fa més que empitjorar. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que la diarrea, la varicel·la, la sarna i les infeccions respiratòries són generalitzades a l'enclavament, i que l'increment d'aquestes malalties és "molt preocupant". Especialment pel que fa als nens i les persones immunodeprimides. Des de mitjans d'octubre l'OMS ha detectat més de 33.500 casos de diarrea, més de la meitat en nens de menys de 5 anys, en comparació als 2.000 casos mensuals de mitjana que hi havia abans de la guerra entre menors d'aquesta edat. En les últimes setmanes prop de 9.000 casos de sarna i prop de 55.000 casos d'infeccions respiratòries han proliferat a Gaza, on s'aglomeren més de dos milions de persones. Segons les ONG, més d'1,5 milions de gazatins han perdut casa seva i viuen en condicions d'insalubritat, sense gairebé accés a aigua i menjar.
La guerra a Gaza ja s'ha cobrat la vida d'almenys 10.569 gazatins, segons dades del ministeri de salut palestí. Una xifra que se suma als 175 palestins morts a Cisjordània des de l'inici de les hostilitats, i als 1.400 israelians morts en l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. En total, més de 12.100 civils han mort en el conflicte: 2.200 persones més que a Ucraïna, en l'any i vuit mesos que dura la guerra de Rússia. Segons una anàlisi d'imatges per satèl·lit feta pel New York Times, un terç dels edificis del nord de Gaza han estat destruïts o malmesos. A tot l'enclavament, almenys 38.000 edificis han resultat afectats pels bombardejos, que han disminuït però no s'han aturat. "Ara ens trobem en una segona fase de l'operació, i l'objectiu és atacar el centre de Gaza. No conquerirem o ocuparem la Franja, però sí que destruirem tots els llocs militars de Hamàs", explica a l'ARA l'exgeneral Ephraim Lapid, investigador de l'Europa Institute i antic portaveu de les FDI.
Sense sorpreses al front
"L'operació militar va segons el pla. La decisió des de l'inici mai va ser córrer, si no fer-ho de manera lenta i cautelosa, i utilitzar la nostra superioritat en intel·ligència, que ens permet que les forces sobre el terreny no siguin sorpreses, i en potència de foc, que en tenim molta i molt precisa", assegura el general retirat Yaakov Amidror. Antic cap del Consell de Seguretat Nacional d'Israel, Amidror explica que l'actual campanya militar és "problemàtica" i "complicada", ja que les tropes s'enfronten "no només a una zona urbana molt densa, sinó també als túnels". Tot i així, augura que l'exèrcit israelià serà capaç de capturar "els punts més importants" dins de la ciutat de Gaza "en els pròxims dies" i valora que, fins ara, les FDI han patit "baixes poc elevades". Des de l'inici de l'ofensiva terrestre, Israel ha perdut 34 soldats, el darrer aquest dijous; tot i que la xifra de militars morts s'eleva a 352 si es comptabilitzen els caiguts durant l'atac de Hamàs. Amidror indica també que no preveu un alto el foc pròximament. O "només en cas que porti a l'alliberament dels ostatges, almenys els civils", afegeix. Unes 239 persones continuen segrestades a Gaza.
Des de l'inici de la guerra, analistes i militars israelians han insistit que l'exèrcit està fent tots els esforços possibles per minimitzar el nombre de baixes civils. Les matances que han tingut lloc a Gaza fan difícil corroborar-ho. Ephraim Lapid, però, n'està convençut. "No podem assegurar que cada civil a Gaza està segur, però portem a terme moltes mesures per facilitar que s'escapin de les zones de combat", diu.
"La zona del nord de la franja de Gaza es considera una zona de combat ferotge i el temps s'està acabant per evacuar-la", ha dit a X el portaveu de les FDI en àrab, Avichay Adraee. "No escolteu el que diuen alguns líders de Hamàs des dels seus hotels a l'estranger o des dels llocs subterranis que han organitzat per a ells i els seus familiars. Per la vostra seguretat, aprofiteu la pròxima vegada per desplaçar-vos cap al sud més enllà de Wadi Gaza", ha afegit.