Guerra al Pròxim Orient

Com està avançant l'ofensiva terrestre d'Israel a Gaza?

L'exèrcit de Tel-Aviv informa que ja lluita al "barri militar" de Hamàs mentre la varicel·la i la sarna s'escampen per la Franja

JerusalemCarrer a carrer, l'exèrcit israelià s'endinsa cada dia més al cor de la ciutat de Gaza. Rodejada pel nord i el sud des del cap de setmana passat, la població està a punt de perdre també la seva única sortida al mar: el port i el camp de refugiats d'Al-Shati. Aquest dijous les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han informat que, després de 10 hores de combats, han capturat un important bastió de Hamàs a l'oest del camp de Jabalia.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També que les seves tropes ja combaten prop de l'Hospital Al-Shifa, conegut per haver estat escenari d'una brutal explosió el 17 d'octubre de la qual Israel va responsabilitzar la Jihad Islàmica, i Hamàs a l'aviació israeliana. El centre mèdic es troba dins del "barri militar" de Hamàs a la ciutat de Gaza; segons Israel, "el cor" de les activitats operatives i d'intel·ligència del grup. Més de 50 milicians haurien mort a la zona, segons fonts militars.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, la situació sanitària a la Franja no fa més que empitjorar. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que la diarrea, la varicel·la, la sarna i les infeccions respiratòries són generalitzades a l'enclavament, i que l'increment d'aquestes malalties és "molt preocupant". Especialment pel que fa als nens i les persones immunodeprimides. Des de mitjans d'octubre l'OMS ha detectat més de 33.500 casos de diarrea, més de la meitat en nens de menys de 5 anys, en comparació als 2.000 casos mensuals de mitjana que hi havia abans de la guerra entre menors d'aquesta edat. En les últimes setmanes prop de 9.000 casos de sarna i prop de 55.000 casos d'infeccions respiratòries han proliferat a Gaza, on s'aglomeren més de dos milions de persones. Segons les ONG, més d'1,5 milions de gazatins han perdut casa seva i viuen en condicions d'insalubritat, sense gairebé accés a aigua i menjar.

Invasió de Gaza
Operacions terrestres a la franja de Gaza
Cargando
No hay anuncios

La guerra a Gaza ja s'ha cobrat la vida d'almenys 10.569 gazatins, segons dades del ministeri de salut palestí. Una xifra que se suma als 175 palestins morts a Cisjordània des de l'inici de les hostilitats, i als 1.400 israelians morts en l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. En total, més de 12.100 civils han mort en el conflicte: 2.200 persones més que a Ucraïna, en l'any i vuit mesos que dura la guerra de Rússia. Segons una anàlisi d'imatges per satèl·lit feta pel New York Times, un terç dels edificis del nord de Gaza han estat destruïts o malmesos. A tot l'enclavament, almenys 38.000 edificis han resultat afectats pels bombardejos, que han disminuït però no s'han aturat. "Ara ens trobem en una segona fase de l'operació, i l'objectiu és atacar el centre de Gaza. No conquerirem o ocuparem la Franja, però sí que destruirem tots els llocs militars de Hamàs", explica a l'ARA l'exgeneral Ephraim Lapid, investigador de l'Europa Institute i antic portaveu de les FDI.

Cargando
No hay anuncios

Sense sorpreses al front

"L'operació militar va segons el pla. La decisió des de l'inici mai va ser córrer, si no fer-ho de manera lenta i cautelosa, i utilitzar la nostra superioritat en intel·ligència, que ens permet que les forces sobre el terreny no siguin sorpreses, i en potència de foc, que en tenim molta i molt precisa", assegura el general retirat Yaakov Amidror. Antic cap del Consell de Seguretat Nacional d'Israel, Amidror explica que l'actual campanya militar és "problemàtica" i "complicada", ja que les tropes s'enfronten "no només a una zona urbana molt densa, sinó també als túnels". Tot i així, augura que l'exèrcit israelià serà capaç de capturar "els punts més importants" dins de la ciutat de Gaza "en els pròxims dies" i valora que, fins ara, les FDI han patit "baixes poc elevades". Des de l'inici de l'ofensiva terrestre, Israel ha perdut 34 soldats, el darrer aquest dijous; tot i que la xifra de militars morts s'eleva a 352 si es comptabilitzen els caiguts durant l'atac de Hamàs. Amidror indica també que no preveu un alto el foc pròximament. O "només en cas que porti a l'alliberament dels ostatges, almenys els civils", afegeix. Unes 239 persones continuen segrestades a Gaza.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'inici de la guerra, analistes i militars israelians han insistit que l'exèrcit està fent tots els esforços possibles per minimitzar el nombre de baixes civils. Les matances que han tingut lloc a Gaza fan difícil corroborar-ho. Ephraim Lapid, però, n'està convençut. "No podem assegurar que cada civil a Gaza està segur, però portem a terme moltes mesures per facilitar que s'escapin de les zones de combat", diu.

"La zona del nord de la franja de Gaza es considera una zona de combat ferotge i el temps s'està acabant per evacuar-la", ha dit a X el portaveu de les FDI en àrab, Avichay Adraee. "No escolteu el que diuen alguns líders de Hamàs des dels seus hotels a l'estranger o des dels llocs subterranis que han organitzat per a ells i els seus familiars. Per la vostra seguretat, aprofiteu la pròxima vegada per desplaçar-vos cap al sud més enllà de Wadi Gaza", ha afegit.