Un atac israelià contra una escola de Gaza deixa almenys 100 morts
Al centre es refugiaven 6.000 desplaçats, segons Defensa Civil
BarcelonaUn nou atac de l'exèrcit israelià contra una escola de la Franja de Gaza, on es refugiaven centenars de desplaçats, ha deixat almenys 100 morts i desenes de ferits aquesta matinada, segons les autoritats de l'enclavament palestí. Israel afirma que a l'escola, situada a la Ciutat de Gaza, al nord de la Franja, s'hi amagava un centre de comandament de Hamàs. “L'exèrcit d'ocupació ha bombardejat directament els desplaçats mentre feien la pregària de l'alba”, ha indicat el grup islamista en un comunicat que també apunta que “a causa de l'horror i el gran nombre de morts, els equips mèdics, de Defensa Civil, de socors i d'emergència encara no han pogut recuperar tots els cossos”.
El portaveu de Defensa Civil Palestina, Mahmoud Basal, ha assegurat que la majoria dels ferits, que han estat traslladats als hospitals Al-Arabi i Al-Ahli, es troben en estat “molt greu”. Basal també apunta que encara no s'ha pogut identificar la majoria de les víctimes perquè “molts dels cossos són restes destrossades i cremades”. Segons el portaveu, a l'escola s'hi refugiaven unes 6.000 persones.
L'atac israelià, un dels més mortífers des de l'inici de les hostilitats el 7 d'octubre, ha afectat l'escola Al-Tabaeen, del barri de Daraj de la Ciutat de Gaza. Tel-Aviv ha reconegut l'atac i explica en un comunicat que havia pres mesures preventives abans del bombardeig, com “l'ús de projectils de precisió, supervisió aèria i informació d'intel·ligència”. “El centre de comandament va servir com a amagatall per als terroristes i comandants de Hamàs, des d'on es van planejar atacs contra les tropes” israelianes, ha assegurat en el seu comunicat l'exèrcit d'Israel.
Les forces de Tel-Aviv han posat en dubte el recompte de víctimes de les autoritats palestines i asseguren que a l'escola hi havia al voltant de 20 militants de Hamàs i de la Jihad Islàmica. “Segons una revisió inicial, els nombres publicats per l'Oficina d'Informació del Govern de Hamàs a Gaza no concorden amb la informació que tenen les Forces de Defensa d'Israel (FDI)”, ha assegurat en una piulada Nadav Shoshani, el portaveu internacional de l'exèrcit israelià.
Abans de les converses de pau
Ja fa setmanes que Israel ataca escoles amb el pretext que Hamàs s'hi amaga entre els civils. El bombardeig arriba poques hores després que l'oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, confirmés que una delegació d'Israel es reunirà amb els mediadors de Hamàs per tancar un acord d'alto el foc dijous vinent a Doha, a proposta dels Estats Units, Qatar i Egipte. El ministeri d'Exteriors egipci, de fet, ja ha condemnat “l'assassinat deliberat” de palestins desarmats i acusa Israel de no tenir prou voluntat política per acabar amb la guerra a Gaza.
També ha reaccionat a l'atac l'Iran, a través d'Ali Shamkhani, l'assessor polític del líder suprem de la República Islàmica, Ali Khamenei. En una piulada, Shamkhani assegura que amb l'atac d'aquesta matinada i l'assassinat, fa dues setmanes, del líder polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, quan estava de visita oficial a Teheran, Israel només busca torpedinar les converses per a un alto el foc. L'assessor assegura que Israel, "un règim que només entén el llenguatge de la força", hauria de ser "durament castigat". El missatge de Shamkhani arriba enmig d'una escalada en la tensió entre Israel i l'Iran. El règim dels aiatol·làs va assegurar el 31 de juliol que respondria a Tel-Aviv per la mort de Haniyeh.
La comunitat internacional també s’ha mostrat preocupada per l’atac. Països com els Estats Units, França, Alemanya, Rússia i també la Unió Europea han condemnat els fets. Algèria, membre no permanent del Consell de Seguretat de l’ONU, ha demanat una reunió d’emergència de l’òrgan.
La xifra total de morts a Gaza des de l'inici de la guerra s'acosta ja a les 40.000 persones, tot i que el ministeri de Salut de Gaza no actualitza el recompte des de dijous. A aquest nombre s'hi han d'afegir les prop de 10.000 persones que continuen desaparegudes sota les runes i els prop de 2 milions de desplaçats que sobreviuen en una crisi humanitària sense precedents pel nivell de destrucció, la fam i el risc d'epidèmies. Hi ha estudis que afirmen que la xifra total de morts seria de 186.000, molt més alta que el recompte oficial.