Els equips de rescat només han pogut arribar a un 5% de l'àrea afectada pel terratrèmol a la zona rebel de Síria

Crítiques a l'ONU per no fer arribar ajuda a les zones fora del control del règim d'Al-Assad

La gent busca sota les runes d'edificis destruïts pels terratrèmols, a Harem, al nord-oest de Síria, controlada pels rebels.
14/02/2023
3 min

IstanbulLa gestió de l'ajuda als damnificats pel terratrèmol a Turquia i al nord de Síria segueix sent sagnant. Si a la banda turca –on per ara la xifra de 31.974 morts supera totes les estimacions– els habitants van denunciar que els equips de rescat no havien arribat a molts punts afectats, a la banda siriana –on de moment s'han comptabilitzat 5.700 morts– la crisi és encara més greu, especialment a les zones controlades per grups opositors al règim de Bashar al-Assad. Els damnificats del nord-oest sirià denuncien que la lentitud de les Nacions Unides per fer-hi entrar ajuda humanitària està provocant una tragèdia de magnituds molt superiors. Un grup de 35 ONGs han denunciat aquest dimarts que els equips de rescat només han pogut salvar vides en un 5% del nord-oest del país per falta de recursos. Les organitzacions fan una crida per prendre mesures immediates per poder garantir l'ajuda a la població d'acord amb l'abast del desastre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer comboi d'ajuda de les Nacions Unides va trigar tres dies a creuar des de Turquia al nord-oest de Síria. El terratrèmol havia dificultat arribar al pas de Bab al-Hawa, l'únic corredor obert, garantit per una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, que permet subministrar ajuda a aquesta zona opositora sense permís del govern de Damasc. Els sirians s'han manifestat des d'allà per demanar que s'obrin les fronteres i deixin entrar l'ajuda que necessiten, com a mínim, per pal·liar els efectes del terratrèmol. Però és difícil fer entrar l'ajuda a milions de persones a través d'una sola porta. Per això l'ONU ha pressionat per ampliar el nombre de passos fronterers per fer arribar el material humanitari.

La resposta la té Damasc, i aquest dilluns finalment el govern d'Al-Assad ha acceptat obrir temporalment –de moment, durant tres mesos– dos passos addicionals entre Turquia i la zona del nord-oest sirià per facilitar el subministrament d'ajuda humanitària. Així ho ha confirmat en un comunicat el secretari general de l'ONU, António Guterres, després que el cap humanitari de l'organisme internacional, Martin Griffiths, s'hagi reunit a Damasc amb Al-Assad. En concret, s'obriran els passos fronterers de Bab al-Salam i Al Ra'ee. "Obrir aquests punts (...) permetrà que entri més ajuda i més de pressa", ha dit Guterres.

L'ajuda transfronterera a les zones rebels de Síria és un tema espinós al Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Rússia, que té dret a veto, és qui té la clau, ja que cada sis mesos s'ha de renovar el permís per mantenir el pas de Bab al-Hawa obert. Moscou és, doncs, l'aliat indispensable d'un règim que vol aniquilar el bàndol rebel i els que viuen sota el seu domini. Però mentre les converses s'allarguen a les altes esferes polítiques, al nord de Síria hi mor gent.

Abandonats

Ara que els Estats Units han aixecat les sancions contra el règim de Bashar al-Assad per facilitar l'ajuda, continua una lluita política sobre com garantir que arribi amb seguretat a les zones afectades. Al-Assad vol que tot passi per Damasc, però se l'acusa de jugar amb l'ajuda humanitària que va dirigida a les zones rebels. Aquests nous passos fronterers des de Turquia evitaran aquesta escala per Damasc, almenys per a una part del material.

Griffiths havia admès que els habitants d'aquestes zones "se senten abandonats amb raó". Un d'aquests abandonats, Abdulkhafi Alhamdo, explica a l'ARA que torna d'una manifestació prop d'Al-Hawa per demanar l'arribada d'ajuda, però, segons opina, "l'ONU està intentant explotar aquesta situació". Una situació que entre uns i altres s'agreuja: cada hora que passa va en perjudici d'una població que ja patia una guerra que no s'atura i que ara ha d'afrontar els efectes d'un dels pitjors terratrèmols que s'han vist mai a la regió.

stats