Guerra al Pròxim Orient

Aquelarre sobre el futur de Gaza: els colons hi volen tornar

Ministres i alts càrrecs del govern assisteixen a una conferència plena d'israelians disposats a viure a la Franja

Quan l'estiu del 2005 el primer ministre Ariel Sharon va ordenar l'evacuació de la franja de Gaza, més de 8.000 colons jueus van tornar a Israel. Hi va haver una certa resistència, però els colons no van tenir més remei que marxar. Dinou anys després, una part d'aquells colons i grups d'israelians que mai van viure a Gaza es preparen per tornar a la Franja.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Diumenge va celebrar-se a Jerusalem una conferència multitudinària sobre aquest tema. Hi van participar ministres i alts càrrecs del govern i de diversos partits d'extrema dreta i religiosos. Fins i tot hi havia ministres del Likud, el partit del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que van exigir una tornada immediata a la Franja.

Cargando
No hay anuncios

Dilluns, un periodista va preguntar directament a Netanyahu si aprovava la idea d'enviar colons jueus a la Franja. El primer ministre va vacil·lar un segon, però va respondre amb un "no" sec, sense afegir comentaris. Netanyahu ha canviat d'opinió en algunes ocasions i els israelians partidaris de repoblar Gaza esperen que també canviï d'opinió aquesta vegada.

Mentrestant, els preparatius avancen. A la conferència de diumenge es van obrir llistes perquè s'apuntessin israelians disposats a viure a Gaza. Desenes de famílies van inscriure el seu nom en aquestes llistes, i probablement hi ha moltes altres famílies que encara ho han fet, però que també serien felices de marxar tan bon punt comptessin amb l'autorització del govern.

Cargando
No hay anuncios

La conferència va tenir lloc a Binyamei Hauma, un centre de convencions situat a l'entrada de Jerusalem venint de Tel-Aviv, en un clima molt festiu. Els ministres fins i tot van ballar mentre els periodistes gravaven un moment que pretenia ser històric.

Marxar "voluntàriament" a Egipte

Una de les consignes que van cridar-se és la que diu que el govern ha de facilitar l'emigració "voluntària" dels 2,3 milions de palestins que encara viuen a la franja de Gaza. Alguns oradors van dir que cal ajudar els palestins a marxar. Com? Dificultant encara més la seva vida a Gaza.

Cargando
No hay anuncios

Això és el que està fent el govern. L'exèrcit ha despoblat àmpliament el nord de la Franja i ha enviat els palestins cap al sud, a la frontera amb Egipte. Més d'1,4 milions de palestins es troben al voltant de la ciutat fronterera de Rafah. La intenció d'Israel és que tota aquesta gent, o una bona part, marxi "voluntàriament" a Egipte.

Per ajudar la voluntat dels palestins, s'està controlant l'entrada d'aliments i provisions. Els aliments que entren són insuficients per a tots els desplaçats. Hi ha llocs de venda de fruita i verdures que tenen uns preus prohibitius que no tothom pot pagar. Molta d'aquesta gent marxaria de bona gana "voluntàriament" però Egipte no obre la frontera.

Cargando
No hay anuncios

Si la situació continua així, en algun moment Egipte haurà d'obrir la frontera i llavors els desplaçats palestins podran sortir. Si això passa, els palestins que surtin segurament mai no podran tornar a la Franja i hauran d'establir-se a Egipte o buscar altres països per viure. Els palestins temen que això signifiqui la repetició de la Nakba, la tragèdia del 1948.

Alguns dels ministres que van parlar a la conferència de Jerusalem han dit que el millor és justament això, és a dir, que els palestins marxin per sempre. D'aquesta manera els colons jueus podrien establir-se fàcilment a Gaza.

Cargando
No hay anuncios

A la conferència van projectar-se vídeos dels soldats israelians que són a la Franja. En alguns vídeos es cridava "no hi ha palestins innocents", i es va crear una situació electrificant a la conferència.

Un dels polítics que van participar en la trobada, el ministre Itamar Ben-Gvir, va dirigir-se a Netanyahu: "Seria una vergonya esperar dinou anys més per comprendre que hem de recuperar la Franja. Ha arribat el moment de tornar a casa, de tornar a la Terra d'Israel, de facilitar l'emigració [dels palestins] i d'instaurar la pena de mort per als terroristes".

Cargando
No hay anuncios

Un periodista va qualificar de "messiànic" l'ambient dominant a la gran sala de congressos, on hi havia milers de persones. La immensa majoria eren homes, però també hi havia moltes dones amb el cabell cobert en senyal de modèstia.

Proposta de treva?

Aquest dimarts, el dirigent de Hamàs Ismail Haniyeh ha confirmat que ha rebut la proposta d’una treva limitada a canvi de l’alliberament de presoners israelians i palestins. Aquesta proposta van dictar-la representants d’Israel, els Estats Units, Egipte i Qatar reunits a Europa. Haniyeh va dir que Hamàs l’estudiarà i després decidirà si l’accepta o no.

Cargando
No hay anuncios

Però l’última paraula la té el líder de Hamàs a Gaza, Yahya Sinwar. Fins avui, Sinwar ha dit que només acceptarà un alto el foc permanent i no temporal, a canvi de l’alliberament de tots els presoners dels dos bàndols. El document que ara s’està examinant no parla de manera explícita d’una treva permanent.