Els Estats Units creuen que "Israel ha aconseguit un progrés significatiu" en l'objectiu d'eliminar Hamàs
Antony Blinken intenta aturar l'extensió de la guerra a la zona i la mort de més civils palestins en la cinquena visita a Netanyahu des de l'inici de la guerra
LondresEl secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, creu que "Israel ha aconseguit un progrés significatiu" en el seu objectiu d'eliminar l'amenaça de Hamàs "a mesura que la campanya d'Israel passa a una fase d'intensitat més baixa al nord de Gaza i a mesura que les Forces de Defensa d'Israel hi redueixen les seves forces".
Ho ha dit aquest vespre de dimarts, des de Tel-Aviv, en conferència, després d'haver-se reunit al llarg de la jornada amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; amb el president del país, Isaac Herzog, i amb altres membres del gabinet de guerra de l'estat hebreu. Blinken també ha apuntat que "avui hem acordat un pla perquè l'ONU faci una missió d'avaluació" a la zona nord de la Franja que hauria de "determinar què cal fer per permetre que els palestins desplaçats tornin de manera segura a casa seva". També ha admès, però, que aquest retorn no serà immediat. "Ara, això no passarà d'un dia per l'altre. Hi ha greus reptes de seguretat, d'infraestructures i humanitaris".
Blinken ha assegurat igualment que "no s'ha de pressionar els palestins perquè abandonin Gaza". "Els Estats Units –ha afegit– rebutgen inequívocament qualsevol proposta que advoqui pel reassentament dels palestins fora de Gaza. I el primer ministre Netanyahu m'ha reafirmat avui que aquesta no és la política del govern d'Israel".
El cap de la diplomàcia nord-americana havia arribat dilluns a la nit a la capital israeliana. És la cinquena visita al gran aliat de la Casa Blanca a l'Orient Mitjà des de l'inici de la guerra, en un viatge que també ha aprofitat per dur a terme una quarta gira per diferents països de la regió, i que aquest dimecres el durà a Cisjordània.
Un altre dels objectius de la visita és la prevenció d'una escalada regional. "Estem totalment compromesos a treballar amb Israel per trobar una solució diplomàtica que eviti l'escalada i permeti a les famílies tornar a casa seva per viure amb seguretat al nord d'Israel i també al sud del Líban". La tensió entre la milícia xiïta de Hezbol·lah i Israel s'ha disparat en els darrers dies, amb un intercanvi de cops al llarg de la frontera del Líban. La setmana passada, de fet, Tel-Aviv va assassinar al sud de Beirut el número dos de Hamàs, Saleh al-Arouri. Dilluns, en un nou atac amb drons, tampoc no reivindicat, Israel va matar un alt comandant de Hezbol·lah, que s'hi ha tornat en les darreres hores atacant amb míssils el nord d'Israel.
Malgrat la dificultat de la situació i que el conflicte s'acosta ja als cent dies des que es va iniciar, Blinken s'ha mostrat lleugerament optimista per aconseguir una pau duradora i seguretat per a tots els estats de la zona. "Tal com li he dit al primer ministre, tots els socis que he visitat en aquest viatge asseguren que van dir que estan disposats a donar suport a una solució duradora que enterri el cicle de violència i garanteixi la seguretat d'Israel. Amb tot, subratllen que això només es pot produir mitjançant un enfocament regional que inclogui un camí cap a un estat palestí. Aquests objectius són assolibles, però només si es persegueixen conjuntament".
Blinken ha insinuat quins passos hauria de fer Netanyahu. "Si Israel vol que els seus veïns àrabs prenguin les decisions difícils necessàries per ajudar a garantir la seva seguretat duradora, els líders israelians hauran de prendre decisions difícils ells mateixos". En altres termes, acceptar l'estat palestí a canvi del reconeixement dels països àrabs.
Més que paraules?
Però tot i les bones paraules de Blinken i la pressió de Washington, de moment la força de l'exèrcit hebreu, ni a Gaza ni tampoc a Cisjordània, s'ha apaivagat. En les darreres 24 hores, el ministeri de Salut de la Franja ha denunciat la mort de 126 persones. En total, l'ofensiva de represàlia israeliana ha causat més de 23.000 morts. El 85% dels palestins a Gaza s'ha vist forçats a deixar casa seva i diferents experts independents consideren que fins al 40% dels habitatges de la Franja han estat danyats o destruïts.
Una altra de les trobades que Blinken ha mantingut aquest dimarts ha sigut amb el president d'Israel, Isaac Herzog, que li ha agraït el suport de Washington. Herzog ha aprofitat la visita per criticar la denúncia presentada per Sud-àfrica davant el Tribunal Internacional de Justícia en què acusa Israel de genocidi contra el poble palestí. "No hi ha res més atroç i absurd", en paraules de Herzog, informa Reuters. Les audiències del cas s'han d'iniciar aquest dijous vinent a la Haia. Sobre la denúncia de Sud-àfrica, Blinken ha assegurat que només és "una distracció" que desvia l'atenció del veritable objectiu: aconseguir una pau duradora.