Ahmed al-Sufi: "Als carrers de Rafah ressonen els crits de famílies senceres destrossades"

Alcalde de Rafah

L'alcalde de Rafah Ahmed Al-Sufi
08/05/2024
3 min

BarcelonaAhmed al-Sufi és l'alcalde de Rafah, la ciutat del sud de Gaza que des de dilluns l'exèrcit israelià sotmet a bombardejos i a una incursió terrestre. Hi viuen 1,5 milions de palestins, cinc vegades la seva població d'abans de la guerra, perquè, seguint les ordres d'evacuació d'Israel, 1,2 milions de persones de Gaza s'hi havien refugiat en aquests set mesos de guerra. Ara tornen a ser desplaçats per enèsim cop, carregant les poques pertinences cap a zones que prèviament han estat bombardejades. La invasió terrestre de Rafah demostra que no hi ha cap lloc segur a Gaza. Al-Sofi atén les preguntes de l'ARA des de les dependències del seu despatx a l'Ajuntament, on continua treballant amb l'uniforme dels equips d'emergència municipals, que assegura que fan el que poden per ajudar la població. 

Quina és la situació actual a Rafah?

— La invasió terrestre avança des de l'est de la ciutat i els bombardejos aeris són constants i implacables. L'artilleria israeliana continua bombardejant els barris de l'est i el centre, sobretot els edificis més alts. També han estat bombardejades algunes parts de l'oest. S'han destruït edificis sencers amb totes les famílies que hi vivien a dins: no podem detallar el nombre de morts. Molta gent ha estat expulsada per la força, no sabem quanta, i han fugit cap a on han pogut: a Al-Mawasi, a Khan Younis i al centre de Gaza. Tothom està terroritzat. Les forces israelianes han ocupat tots els barris al costat est de la carretera de Salah al-Din. La situació és desesperada. 

Israel ha controlat el costat palestí del pas de Rafah. Estan rebent algun tipus d'ajuda humanitària de l'exterior?

— El pas de Rafah és l'únic punt d'entrada d'ajuda a Gaza, ara no poden entrar-hi ni ajuda humanitària ni el combustible que permeti fer funcionar les bombes per extreure aigua potable o els generadors d'electricitat. No ens està arribant cap mena d'ajuda humanitària. L'ocupació israeliana del pas de Rafah equival a una sentència de mort. El terrible espectre de la guerra genocida que perpetren les forces d'ocupació israelianes cau sobre una població vulnerable de famílies que ja havien estat desplaçades per la força des d'altres llocs de Gaza. Ens enfrontem a una tragèdia de grans proporcions i a una pèrdua inimaginable. Aquest càstig col·lectiu als civils constitueix un crim de guerra contra la humanitat i un desafiament flagrant del dret internacional. Ens trobem a les portes d'una catàstrofe humanitària sense precedents. 

Quina és la situació dels hospitals?

— L'únic hospital de Rafah, l'Al-Najjar, és a la zona vermella que Israel ha declarat zona militar i no s'hi pot accedir: ahir el van haver d'evacuar. Ens queda un hospital de campanya al centre de la ciutat, però no té capacitat per atendre tots els ferits. És una catàstrofe. 

Quin és el seu missatge al món?

— Cal una intervenció urgent per aturar les atrocitats que s'estan cometent contra la gent innocent que s'havia refugiat a la ciutat de Rafah. No podem permetre que aquests actes de violència sense sentit continuïn sense control. Cal actuar ara. La humanitat ja no pot continuar sent testimoni del patiment del nostre poble. Als carrers de la ciutat ressonen els crits de vides innocents, famílies senceres destrossades i cases reduïdes a runa. Demanem a la comunitat internacional un alto el foc i que aturi la matança a la nostra ciutat. Que es reobri urgentment el pas de Rafah per a l'entrada immediata d'ajuda humanitària i l'evacuació dels ferits. També necessitem maquinària pesant i equips per rescatar els supervivents que estan entre la runa. També els cadàvers dels màrtirs. 

Vostè pertany a Hamàs?

— Soc l'alcalde de Rafah i pertanyo a Palestina. 

stats