Pròxim Orient
Pròxim Orient20/04/2023

Almenys 78 morts al Iemen en una estampida durant un repartiment benèfic de diners

Els trets de combatents houthis van generar el pànic entre la multitud que es congregava per rebre uns 8 euros per persona

ARA
i ARA

BarcelonaAlmenys 78 persones han mort en una estampida a la capital del Iemen, Sanà, aquest dijous quan centenars de persones s'amuntegaven en una escola per rebre diners, segons han explicat testimonis i mitjans de comunicació de la zona. També hi ha 13 ferits crítics. L'estampida va tenir lloc durant una distribució de donacions benèfiques per part d'uns comerciants durant els darrers dies del mes sagrat musulmà del Ramadà, segons un comunicat del ministeri de l'Interior controlat pels houthis –el grup insurgent que opera en una part del país.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Centenars de persones s'havien aglomerat en una escola per rebre donacions de 5.000 rials iemenites (uns 8,2 euros) per persona. Segons els testimonis que recull Associated Press, els combatents houthis van començar a disparar a l'aire per intentar controlar la multitud, però una bala va tocar un cable elèctric i va generar una explosió. Això va desfermar el pànic entre els congregats, que haurien començat a córrer.

Cargando
No hay anuncios

Un vídeo publicat per la televisió Houthi a Telegram mostrava una multitud de persones juntes que corrien i cridaven, mentre el personal de seguretat lluitava per fer-los retrocedir. Un altre vídeo posterior a l'estampida mostrava desenes de sabates que s'havien quedat tirades a terra, una crossa i roba a les escales de l'edifici, mentre investigadors forenses amb vestits protectors blancs seleccionaven objectes personals, explica Reuters.

Els dos comerciants que havien organitzat la donació de diners han estat detinguts i hi ha una investigació en marxa, segons el ministeri de l'Interior.

Cargando
No hay anuncios

El Iemen porta vuit anys immers en una guerra civil que ha deixat desenes de milers de morts, ha destrossat l'economia i ha empès milions de persones a la fam. Mohamed Ali al-Houthi, cap del comitè revolucionari suprem houthi, ha assegurat que l'estampida d'aquest dijous és el resultat de "la pitjor crisi humanitària mundial" a causa del conflicte, en el qual intervenen potències de la regó com l'Aràbia Saudita i l'Iran. "Fem responsables els països agressors pel que ha passat i de l'amarga realitat que viu el poble iemenita a causa de l'agressió i el bloqueig", ha dit a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

La milícia de la comunitat houthi, un ritu religiós ancorat al nord del país i que professa el 30% de la població, va derrocar Mansur al-Hadi el mes de febrer del 2015. Des de llavors, han estat capaços d’ocupar bona part del país, i predominen també a la capital. Els houthis són aliats de l'Iran, i això va portar l'Aràbia Saudita, arxienemic regional de Teheran, a implicar-se en el conflicte amb una coalició internacional en suport de les milícies i tribus lleials al president Al-Hadi. Però després de vuit anys de guerra, Riad i Teheran han impulsat un apropament que està intentant posar fi al conflicte que dessagna el pobre iemenita.