Aldarulls als Estats Units per un nou episodi de racisme policial

Un agent dispara per l'esquena contra un home negre desarmat que entrava en un cotxe

Protestes a Wisconsin després del tiroteig de Jacob Blake
A. Paybarah I M. Fazio (the New York Times)
24/08/2020
3 min

Nova YorkUn nou cas de racisme policial ha encès les alarmes als Estats Units. Un veí de la ciutat de Kenosha, a l'estat de Wisconsin, al nord del país, va gravar diumenge en vídeo el moment en què un policia disparava diversos trets contra un home negre desarmat que intentava entrar en un cotxe aparcat, a plena llum del dia, en un carrer residencial. La víctima, Jacob Blake, està ingressada en estat crític. La difusió de les imatges va generar importants protestes que van acabar en aldarulls i fins i tot en la imposició d'un toc de queda nocturn a la ciutat. El departament de policia ha dit que investigarà els fets i ha suspès temporalment els agents implicats. Però això no sembla haver calmat els ànims.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges són impactants: al vídeo es veuen quatre policies a la vorera al costat d'un vehicle i com Blake, que porta una samarreta blanca, no els fa cas i obre la porta del conductor. Quan hi entra, un policia l'apunta amb una pistola i comença a disparar sense parar enmig dels crits de persones que miren l'escena. Se senten fins a mitja dotzena de trets, un darrere l'altre, fins que Blake queda abatut a sobre del volant, fent sonar el clàxon. El vídeo dura només 20 segons, però són 20 segons que han encès tota una ciutat.

La difusió de les imatges a les xarxes socials va fer que una marea de gent sortís al carrer espontàniament a manifestar-se i demanar justícia, i que la protesta derivés en importants aldarulls. Els manifestants es van dirigir a l'edifici de Seguretat Pública de la localitat cridant "sense justícia no hi ha pau", van trencar els aparadors d'alguns comerços i van calar foc a diversos cotxes que estaven estacionats i a un camió municipal d'escombraries que els agents havien situat al mig de la calçada per barrar el pas i impedir l'accés a la comissaria. La situació se'ls en va anar tant de les mans a les autoritats locals que van declarar l'estat d'emergència i van decretar un toc de queda entre les dotze de la nit i les 7 del matí. Aquest dilluns han anunciat que l'edifici de Seguretat Pública i els tribunals continuaran tancats pels importants danys registrats durant les protestes.

Amb tot, el governador de Wisconsin, Tony Evers, ha fet costat als manifestants. Va explicar a Twitter que a Blake "li van disparar per l'esquena unes quantes vegades" i va denunciar la violència policial contra els afroamericans. "Encara no en tenim tots els detalls, però el que sabem del cert és que no es tracta de la primera persona negra a qui un agent de la llei ha disparat, ferit o mort sense pietat al nostre estat ni al nostre país", va lamentar.

Els fets van passar a les cinc de la tarda, hora local, quan agents de la ciutat de Kenosha es van presentar al lloc dels fets alertats per una denúncia de violència domèstica. El que va passar després va quedar immortalitzat aquest cop en un vídeo. Però, segons el diari local Milwaukee Journal Sentinel, al sud-est de Wisconsin moltes més persones han mort a mans de la policia: almenys 18 en els últims vint anys. El rotatiu fins i tot ha publicat aquest dilluns el nom, el cognom, la fotografia de cadascun d'ells i els detalls del que va passar. Malgrat això, de moment en aquest estat nord-americà mai s'ha obert una causa penal contra un agent.

Protestes al lloc dels fets, en una imatge de la cadena CBS

De fet, no és la primera vegada que es registren aldarulls a Wisconsin a causa de la violència policial. El 2016 la Guàrdia Nacional fins i tot va haver d'intervenir-hi després de tres dies de manifestacions violentes per la mort d'un jove de 23 anys, Sylville K. Smith, a mans d'un agent a la ciutat de Milwaukee. En les protestes desenes de manifestants van ser detinguts, diversos policies van resultar ferits i també es va haver d'imposar el toc de queda. Un any abans, el 2015, un altre jove, en aquest cas de només 19 anys, Anthony Robinson, també va morir abatut per un policia quan escorcollaven el seu apartament. També estava desarmat i els fets van provocar importants protestes a la ciutat de Madison.

Aquest any, però, l'incident té lloc poques setmanes després de l'assassinat, al maig, de George Floyd, un afroamericà que va morir a mans de la policia a la veïna Minnesota. En aquella ocasió uns vianants van enregistrar com durant més de nou minuts l'agent Derek Chauvin li oprimia el coll amb el genoll mentre ell suplicava que el deixessin respirar. Chauvin està processat per homicidi. Amb tot, les protestes per aquell assassinat continuen als Estats Units.

stats