Protesta d'ucraïnesos i georgians a Barcelona contra l'amenaça russa

Unes 150 persones recorden la història comuna dels dos països als quals Moscou ha infligit agressions que han comporat pèrdues territorials

Ucraïnesos i georgians residents a Catalunya es manifesten contra l'amenaça russa.
13/02/2022
2 min

BarcelonaUnes 150 persones, convocades per col·lectius d'ucraïnesos i georgians de Barcelona, s'han manifestat aquest migdia a la plaça Catalunya contra l'amenaça russa sobre Ucraïna. "Putin assassí i invasor!" i "Ucraïna llibertat!" o "Visca Ucraïna, Visca Geòrgia!", han estat alguns dels càntics dels concentrats, que portaven banderes ucraïneses i georgianes. La solidaritat entre totes dues comunitats s'explica per la història compartida dels seus països d'origen, que es van independitzar de l'URSS el 1991, i han patit una història paral·lela d'agressions russes que ha acabat amb pèrdues territorials: el 2008, durant els Jocs Olímpics de Pequín, Moscou va enviar els seus soldats a Ossètia del Sud i Abkhàzia, en l'última operació terrestre de l'exèrcit rus fora de les seves fronteres, també per evitar que Geòrgia s'integrés a l'OTAN. El 2014 Ucraïna va passar pel mateix amb l'annexió russa de Crimea.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Tenim una història molt propera i vivim sota la mateixa amenaça: nosaltres volem viure en pau, democràcia i civilització, i formar part de la UE i de l'OTAN, però Rússia no ens deixa tranquils", explica a l'ARA Katerina Japridze, una mestra que fa 20 anys que viu a Barcelona i forma part del Moviment Nacional, el partit de l'expresident de Geòrgia Mikheil Saakashvili, detingut des de l'octubre passat. Per a Japridze, que aquí treballa cuidant una dona gran, els paral·lelismes són clars: "el 2008 Rússia va començar a acumular tropes a la frontera i el nostre president va advertir als polítics europeus i nord-americans que hi hauria una invasió, però van creure que no gosaria fer-ho. I després ho va fer: ens va bombardejar i va ocupar un 20% del nostre territori. Saakashvili va advertir que el proper seria Ucraïna".

La concentració ha estat plena de mostres de solidaritat, i georgians i ucraïnesos s'han intercanviat banderes amb missatges manuscrits de suport. "Per a mi avui és un dia de solidaritat, contra l'agressió russa a la frontera d'Ucraïna. Agraeixo la solidaritat de la diàspora georgiana", apunta la fotoperiodista ucraïnesa Nadia Med, que afegeix: "Recordo l'agost de 2008, els Jocs Olímpics d'Estiu a Pequín i la guerra de Geòrgia. Aleshores per a mi la gent es dividia en dos grups, els que escoltaven amb angoixa les horribles notícies sobre els morts i ferits a Geòrgia i els que gaudien amb les victòries dels atletes. Després van venir els Jocs d'Hivern de Sotxi [Rússia] i l'annexió de Crimea. Avui la selecció russa juga a Pequín sense bandera per culpa del dopatge i el Kremlin un cop més vol deixar la seva petjada sagnant en unes olimpíades".

stats