Protesta d'ucraïnesos i georgians a Barcelona contra l'amenaça russa
Unes 150 persones recorden la història comuna dels dos països als quals Moscou ha infligit agressions que han comporat pèrdues territorials
BarcelonaUnes 150 persones, convocades per col·lectius d'ucraïnesos i georgians de Barcelona, s'han manifestat aquest migdia a la plaça Catalunya contra l'amenaça russa sobre Ucraïna. "Putin assassí i invasor!" i "Ucraïna llibertat!" o "Visca Ucraïna, Visca Geòrgia!", han estat alguns dels càntics dels concentrats, que portaven banderes ucraïneses i georgianes. La solidaritat entre totes dues comunitats s'explica per la història compartida dels seus països d'origen, que es van independitzar de l'URSS el 1991, i han patit una història paral·lela d'agressions russes que ha acabat amb pèrdues territorials: el 2008, durant els Jocs Olímpics de Pequín, Moscou va enviar els seus soldats a Ossètia del Sud i Abkhàzia, en l'última operació terrestre de l'exèrcit rus fora de les seves fronteres, també per evitar que Geòrgia s'integrés a l'OTAN. El 2014 Ucraïna va passar pel mateix amb l'annexió russa de Crimea.
"Tenim una història molt propera i vivim sota la mateixa amenaça: nosaltres volem viure en pau, democràcia i civilització, i formar part de la UE i de l'OTAN, però Rússia no ens deixa tranquils", explica a l'ARA Katerina Japridze, una mestra que fa 20 anys que viu a Barcelona i forma part del Moviment Nacional, el partit de l'expresident de Geòrgia Mikheil Saakashvili, detingut des de l'octubre passat. Per a Japridze, que aquí treballa cuidant una dona gran, els paral·lelismes són clars: "el 2008 Rússia va començar a acumular tropes a la frontera i el nostre president va advertir als polítics europeus i nord-americans que hi hauria una invasió, però van creure que no gosaria fer-ho. I després ho va fer: ens va bombardejar i va ocupar un 20% del nostre territori. Saakashvili va advertir que el proper seria Ucraïna".
La concentració ha estat plena de mostres de solidaritat, i georgians i ucraïnesos s'han intercanviat banderes amb missatges manuscrits de suport. "Per a mi avui és un dia de solidaritat, contra l'agressió russa a la frontera d'Ucraïna. Agraeixo la solidaritat de la diàspora georgiana", apunta la fotoperiodista ucraïnesa Nadia Med, que afegeix: "Recordo l'agost de 2008, els Jocs Olímpics d'Estiu a Pequín i la guerra de Geòrgia. Aleshores per a mi la gent es dividia en dos grups, els que escoltaven amb angoixa les horribles notícies sobre els morts i ferits a Geòrgia i els que gaudien amb les victòries dels atletes. Després van venir els Jocs d'Hivern de Sotxi [Rússia] i l'annexió de Crimea. Avui la selecció russa juga a Pequín sense bandera per culpa del dopatge i el Kremlin un cop més vol deixar la seva petjada sagnant en unes olimpíades".