Els pro-russos diuen que els observadors militars que tenen retinguts són espies de l'OTAN

L'OSCE espera poder contactar aquest dissabte amb ells i assegura que no anaven armats

Efe
26/04/2014
2 min

Moscou/VienaUn portaveu de les milícies pro-russes, que des d'ahir tenen retinguts a set inspectors militars occidentals a la ciutat ucraïnesa Slaviansk al sud-est d'Ucraïna, ha afirmat aquest dissabte que els considera "espies" de l'OTAN.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Se'ls van confiscar mapes militars de Slaviansk, amb llocs de control assenyalats i munició", ha dit un portaveu dels pro-russos en una compareixença davant la premsa recollida per l'agència oficial russa RIA-Nóvosti.

Els separatistes pro-russos mantenen retinguts a Slaviansk a set militars europeus (tres alemanys, un polonès, un danès, un suec i un txec), així com sis persones més, cinc oficials ucraïnesos i el xofer de l'autobús en què viatjaven.

El cap del "govern provisional" de l'autoproclamada "república popular de Donetsk (regió al sud-est d'Ucraïna)", Denís Pushilin ha dit que els milicians sospiten que els inspectors militars occidentals "realitzaven activitats d'espionatge a favor de l'OTAN". Pushilin ha assegurat a la premsa que tots els detinguts es troben bé i reben bon tracte.

El dirigent pro-rus ha assenyalat la possibilitat d'intercanviar els oficials ucraïnesos per "presoners" capturats per les forces del Govern de Kíev, en particular pel "governador popular" de Donetsk, Pavel Gubarev, actualment en presó preventiva acusat d'intent d'usurpació de poder.

El president interí d'Ucraïna, Oleksandr Turtxínov, ha dit que Rússia està darrere del "segrest" dels inspectors militars occidentals. "Aquest delicte no pot haver-se comès sense autorització o ordre directa del Govern de Rússia, que coordina i dóna suport a terroristes que ocupen edificis, prenen ostatges, torturen i maten a la gent", ha dit Turtxínov, citat per la seva oficina de premsa.

L'OSCE assegura que no anaven armats

L'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) espera poder contactar aquest dissabte amb els observadors militars, que segons la institució no anaven armats.

"Esperem que això sigui possible demà (dissabte)", ha assenyalat Claus Neukrich, Director Adjunt del Centre de Prevenció de Conflictes de l'OSCE, en unes declaracions emeses per la televisió pública austríaca ORF aquesta matinada. En tot cas, ha precisat que els retinguts a Slavjansk (est d'Ucraïna) no són observadors de la mateixa OSCE sinó que formen part d'una missió bilateral que empara aquest organisme.

El Govern de Kíev havia convidat els observadors militars desarmats de cinc països europeus sota el comandament d'Alemanya. Per això, ha explicat Neukrich, les negociacions sobre el seu alliberament són conduïdes pel Govern a Berlín i no per l'OSCE a Viena.

Els observadors polítics que l'OSCE té estacionats a l'est d'Ucraïna han entrat en contacte amb les forces separatistes que retenen els militars, ha assegurar Neukirch.

Davant l'acusació dels pro-russos, de què els els observadors militars anaven armats, Neukirch ha dit a ORF que seria inusual que (observadors) no armats portin municions i explosius".

En tot cas, el representant de l'OSCE ha assegurar que tot i aquest incident la missió especial d'observació de l'OSCE a Ucraïna no està per ara en perill.

Els 57 països adherits a l'OSCE, inclosa Rússia, van decidir al març l'enviament de fins a 500 observadors polítics a Ucraïna. En aquests moments hi ha uns 125 experts de l'organització en aquest país amb l'objectiu d'observar el respecte de drets fonamentals a la zona i fomentar el diàleg entre les parts enfrontades.

A més, l'oficina d'institucions democràtiques i drets humans de l'OSCE (ODIHR) enviarà en total uns mil observadors electorals a Ucraïna per supervisar les eleccions presidencials previstes per al 25 de maig.

stats