REGNE UNIT

Guillem d’Anglaterra: “La família reial s’ha de modernitzar”

Elisabet II fa 90 anys en ple debat sobre el paper de la monarquia

Guillem d’Anglaterra: “La família reial s’ha de modernitzar”
Quim Aranda
21/04/2016
3 min

Londres“El repte per a mi és com fer rellevant la família reial els pròxims 20 anys. La família reial s’ha de modernitzar i desenvolupar-se a mesura que passa el temps”. Així es va expressar el príncep Guillem, tercer en la línia de successió al tron dels Windsor, en una entrevista d’11 minuts difosa ahir per la BBC.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’aparició televisiva de Guillem ha format part de l’orquestrada posada en escena dels actes de celebració avui del 90è aniversari de la reina d’Anglaterra. Amb aquest motiu, la cadena del grup Murdoch Sky News també va emetre ahir al vespre unes declaracions del príncep, dins d’un especial sobre Elisabet II. De fet, l’entrevista a Guillem, que va repassar el paper del seu pare i la seva àvia -tots dos amb un estil molt diferent a l’hora d’encarar les tasques públiques-, s’ha d’entendre en clau de futur i del futur de la monarquia.

Perquè en el moment en què Elisabet II faci un pas enrere, o bé traspassi, el país viurà un fins ara ajornat debat sobre la continuïtat o el paper de la reialesa, en especial si el tron recau en el príncep Carles, figura molt poc popular al país.

Ahir mateix, enmig del gran brogit de fanfara amb què els mitjans de comunicació britànics van saludar l’aniversari de la reina, el moviment Republic, que fa campanya per l’abolició de la monarquia, i que encapçala l’activista Graham Smith, va fer una crida per celebrar un referèndum quan s’acabi l’actual regnat.

El grup considera que la popularitat de la monarquia està lligada a la de la reina. Però quan es produeixi l’inevitable fet biològic, Republic creu que hi haurà també un punt d’inflexió en l’actitud de la societat britànica en relació amb els Windsor.

Els partidaris de l ’statu quo tenen raons per preocupar-se. Els últims mesos, alguns titulars impactants, en especial un del sensacionalista The Sun, han dirigit el focus cap al príncep Guillem, acusant-lo de no estar gens compromès amb les tasques a què l’obliga la seva condició de membre de la família reial.

El tabloide l’acusava de tenir “peresa” davant les seves obligacions. I posava com a exemple que, per segon any consecutiu, no ha participat en la cerimònia dels premis Bafta de cine, tot i que Guillem és director honorari de l’acadèmia que els atorga. A més, se li retreu que continuï treballant com a pilot d’un helicòpter ambulància al comtat de Norfolk, on viu, i que l’agenda d’actes protocol·laris és mínima, com també ho és la seva presència pública a Londres.

A la BBC, Guillem es va defensar assegurant que tant la reina com el seu pare li “donen suport” en la decisió de continuar treballant, “probablement fins que l’any vinent” se li acabi “el contracte”. Alhora, el príncep va dir que “quan sigui el moment” serà la “primera persona a acceptar” les seves “obligacions”. I va afegir: “Em prenc molt seriosament la meva responsabilitat. Però es tracta de trobar el propi camí en el moment adequat”. Guillem també va enaltir el paper de “guia i model” que ha sigut la reina per a ell.

Per commemorar l’aniversari d’Elisabet II, des d’ahir fins demà la reina participa en un seguit d’actes públics i privats, tots a la localitat de Windsor, a pocs quilòmetres de Londres. Serà en aquest castell on demà la monarca més longeva de la història britànica, també la que fa més temps que regna -64 anys i 73 dies-, oferirà un esmorzar privat al president dels Estats Units, Barack Obama, que arriba aquesta nit a Londres.

Posteriorment, Obama s’entrevistarà amb el primer ministre, David Cameron, amb qui oferirà una conferència de premsa. S’espera que el mandatari nord-americà es pronunciï, com ja han avançat alguns dels seus assessors en dies previs, sobre la conveniència que el Regne Unit es mantingui dins de la Unió Europea.

stats