L'Àfrica, el continent que no s'està vacunant

Malgrat el programa Covax de l'OMS, només l'1,31% de les dosis del món han anat a la seva població

Operaris de terra de l'aeroport d'Accra, a Ghana, descarreguen aquest dimecres les primeres dosis de la vacuna d'Oxford, que arriben a l´Àfrica
24/02/2021
4 min

LondresUna gota d'aigua enmig d'un absolut desert. És l'efecte que produiran, d'entrada, les primeres 600.000 vacunes del programa humanitari Covax, patrocinat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que han arribat aquest dimecres al matí al Kotoka International Airport d'Accra, la capital de Ghana. La república de l'Àfrica occidental, de 31 milions d'habitants, ha esdevingut així el primer país del continent a rebre'n, en aquest cas dosis de la d'Oxford/AstraZeneca, produïdes sota llicència de la farmacèutica anglosueca al Serum Institut de l'Índia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes 600.000 dosis seran suficients per immunitzar els aproximadament 300.000 sanitaris de primera línia del país, que pateix aquests dies una segona onada de la pandèmia. Fins ara Ghana ha registrat poc més de 81.000 infeccions i 584 morts.

Quan Ghana comenci la molt parcial campanya d'immunització, en els propers dos o tres dies, esdevindrà l'onzè país dels 54 del continent que l'haurà pogut iniciar. Fins ara, però, és del tot testimonial el nombre de persones que a l'Àfrica han rebut algunes de les vacunes disponibles, ja siguin les occidentals, la russa o les diferents xineses aprovades per Pequín.

Càlculs fets per aquest mateix diari a partir de les dades disponibles de l'oficina regional de l'OMS, de la Universitat Johns Hopkins i de la web Our World in Data, de la Universitat d'Oxford, permeten afirmar que dels 216,1 milions de dosis que ja s'han administrat al món, només 2,85 milions han sigut per a ciutadans africans. En percentatge suposa només l'1,31% de les vacunes utilitzades. A l'Àfrica viu el 17,3% de la població global, aproximadament 1.216 milions de persones.

"És profundament injust que els africans més vulnerables es vegin obligats a esperar les vacunes mentre es protegeix els grups de menor risc als països rics", ha recordat Matshidiso Moeti, directora regional per a l'Àfrica de l'OMS, tot elogiant l'esforç i el compromís adquirit pel Covax.

Més de la meitat dels 216,1 milions de dosis referides a nivell mundial s'han administrat en només tres països –els Estats Units (64,4 milions), la Xina (40,5 milions) i el Regne Unit (18,2 milions)– i més del 80% han sigut per a deu països, ha denunciat aquesta setmana l’OMS. El secretari general, Tedros Adhanom, va criticar dilluns els governs occidentals que continuaven segellant acords bilaterals de compra amb les farmacèutiques, ja que repercuteixen negativament en els subministraments compromesos per al Covax.

En aquest sentit, a més de la demanda de Sud-àfrica i l'Índia davant de l'Organització Mundial del Comerç perquè s'alliberin les patents de la vacuna i es puguin produir més ràpidament els milers de milions de dosis que calen, aquest dimecres el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i el d'Argentina, Alberto Fernández, han fet la mateixa crida. És simptomàtic que siguin aquests quatre països els que ho facin. Tots quatre tenen instal·lacions i experiència en la producció de vacunes, però es troben lligats de mans pels acords comercials.

La setmana passada, la reunió virtual del G-7 que va presidir el primer ministre britànic, Boris Johnson, els set països més rics del món es van comprometre a repartir l'excedent de vacunes, sense concretar com, i van prometre augmentar la contribució econòmica per al fons del Covax. Però de cap manera no van abordar l'alliberament de les patents.

El Marroc, el país més avançat de l'Àfrica

La diferència en el repartiment de vacunes a nivell global també té reflex a escala continental a lÀfrica. Dels 2,85 milions de dosis utilitzades, el 93% (2,67 milions) ho han sigut només al Marroc, que s'ha beneficiat de la compra feta a AstraZeneca i a la companyia estatal xinesa Sinopharm.

Finançat principalment per governs occidentals, inclosos els Estats Units, i diferents fundacions benèfiques, el programa Covax pretén enviar aquest any uns 2.000 milions de dosis a països en procés de desenvolupament, la majoria de manera gratuïta. Els patrocinadors, amb l'OMS al capdavant, consideren que n’hi hauria prou per inocular al voltant del 20% de la població de les 92 economies més pobres del món i acabar amb el que anomenen la fase aguda de la pandèmia. Fins a finals de juny, Covax espera poder distribuir globalment 330 milions de dosis.

El nombre de persones que puguin ser immunitzades dependrà de la vacuna que es posi en circulació i de problemes imprevistos, com el que ha tingut lloc a Sud-àfrica, el país més afectat per la pandèmia al continent (1,5 milions de contagis i 49.400 morts). En aquest sentit, les primeres que s'hi estan administrant són les d'una sola dosi de Johnson & Johnson/Jansen.

Fora del programa Covax, Sud-àfrica en va rebre 80.000 el passat 17 de febrer i espera rebre'n 20 milions de Pfizer/BioNTech a partir de finals de març i al llarg de tot l'any. El milió que havia rebut prèviament d'AstraZeneca, a principis de febrer, i amb què havia de començar la immunització del personal sanitari, l'ha desestimat i l'ha ofert a altres països de la Unió Africana després que sorgissin dubtes sobre l'eficàcia de la vacuna d'Oxford contra la variant del SARS-CoV-2 que ha sorgit al país.

El departament regional de l'OMS també ha anunciat aquest matí que "el lliurament [per a Ghana] és la primera onada d’arribades que continuarà en els propers dies". No n'ha especificat una llista concreta. Però si es té en compte el nivell oficial d'infeccions, les properes s'haurien de destinar, a més del cas ja esmentat de Sud-àfrica, a Algèria, Etiòpia, Nigèria, Kènia, Egipte i Tunísia, que són els estats més afectats, segons la llista feta pública també aquest dimecres.

stats