SEXISME
Internacional03/08/2017

“Si és primera ministra, s’agafarà una baixa de maternitat?”

Tempesta política a Nova Zelanda per les preguntes sexistes en la campanya electoral

Anna Moyà
i Anna Moyà

BarcelonaTé 37 anys i acaba de ser escollida líder del partit laborista neozelandès. S’espera d’ella que faci remuntar els mals resultats que preveuen les enquestes per a la seva formació a les eleccions generals del pròxim 23 de setembre. Aspira a ser primera ministra. És la carta de presentació de Jacinda Ardern, que al seu currículum també suma el mèrit d’haver-se convertit, quan tenia 28 anys, en la diputada més jove que va entrar al Parlament. Tot això, però, ha quedat tapat aquests dies, enterrat rere les preguntes sexistes que ha hagut de respondre la política -casada i sense fills- quan no feia ni un dia del seu nomenament i que han generat gran controvèrsia al país.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’origen de la polèmica va ser una entrevista que va concedir al programa de televisió The Project dimarts, set hores després de ser escollida candidata. El copresentador de l’espai, Jesse Mulligan, va abordar-la: “Tinc una pregunta que hem estat discutint tot el dia si hauria de fer-l’hi o no”. Era sobre si sentia que per arribar on era havia hagut d’escollir entre progressar en la seva carrera o tenir fills. Tot i que és una pregunta que estranyament no es fa als candidats homes -encara que siguin joves-, Ardern va respondre sense confrontar-s’hi: “No tinc cap problema amb el fet que em pregunti això perquè estic molt oberta a parlar sobre aquest dilema que crec que moltes dones han d’afrontar. La meva postura no és diferent de la d’altres dones que tenen tres feines, o que tenen càrrecs de gran responsabilitat”.

Cargando
No hay anuncios

Hores més tard va concedir una altra entrevista, i li van tornar a demanar el mateix. En aquesta ocasió un col·laborador del programa de ràdio The AM Show, Mark Richardson, assegurava que els neozelandesos tenien el dret de saber si estaven a punt de votar una primera ministra que podia agafar-se una baixa de maternitat estant al càrrec. “Si ets el cap d’una empresa has de saber aquest tipus de coses sobre les dones a qui has de contractar. La pregunta és si és acceptable que una primera ministra s’agafi una baixa de maternitat”, afegia el locutor.

Ardern, visiblement molesta, va respondre amb contundència. “És totalment inacceptable que el 2017 algú digui que una dona ha de donar explicacions al seu lloc de feina sobre si vol ser mare o no. Inacceptable!”, va escridassar-lo. També va afegir que discriminar entre potencials candidates a un lloc de feina per estar embarassades o voler tenir fills en un futur és il·legal. “La decisió sobre quan tenir fills és de la dona i no hauria de pesar a l’hora d’obtenir una feina o tenir oportunitats”, va sentenciar.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions

La repercussió que han tingut les inoportunes preguntes a Ardern han fet que l’actual primer ministre, Bill English, del partit conservador i pare de sis fills, es pronunciés al respecte assegurant que es tracta d’una “intromissió en la vida privada d’una persona” que no es pot donar en política. També hi ha dit la seva l’ex primera ministra neozelandesa Helen Clark, laborista com Ardern i que també va ser molt criticada per haver escollit no ser mare. “És ridícul que al segle XXI les donen que ostenten lideratges estiguin subjectes a atacs de gènere d’aquest tipus”, ha opinat a Twitter. Per a la comissària de Drets Humans de Nova Zelanda, Jackie Blue, els fets “violen la llei sobre els drets humans”.

Cargando
No hay anuncios

És un debat que porta cua a la regió. L’ex primera ministra australiana Julia Gillard va ser durament criticada quan era al càrrec per haver escollit no tenir descendència. Els seus rivals polítics van acusar-la en nombroses ocasions, amb aquest pretext, de ser una dona freda i sense empatia.