ELECCIONS PRESIDENCIALS

La 'primavera estudiantil' mexicana entra en campanya

Un nou moviment social ha acaparat les presidencials a Mèxic. El detonant de la protesta va ser la reacció a la visita del candidat favorit en una universitat. Les mobilitzacions s'han estès com la pólvora.

El moviment estudiantil va esclatar dissabte a Ciutat de Mèxic en una manifestació contra el candidat priïsta Enrique Peña Nieto. Ahir van tornar al carrer.
Mariona Ferrer I Fornells
24/05/2012
2 min

BARCELONA."Som estudiants i ningú ens ha entrenat per a res". Amb aquesta consigna 131 universitaris de Ciutat de Mèxic van identificar-se en un vídeo penjat al YouTube l'11 de maig en contra de la manipulació mediàtica i la corrupció política. Alguns mitjans conservadors els havien qualificat d'agitadors després d'escridassar i dir "assassí" al candidat priïsta, Enrique Peña Nieto, quan va visitar la Universitat Iberoamericana (Ibero) amb motiu de les presidencials que se celebren a Mèxic l'1 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de rebre una allau de crítiques tant de diaris com de televisions, que els van titllar d'agitadors pagats pel candidat d'esquerres Andrés Manuel López Obrador, van identificar-se d'un en un amb el seu carnet de la universitat i van apel·lar al dret a rèplica. "Ningú ens ha entrenat per a res", repetien. Pocs mitjans van respondre-hi, però sí les xarxes socials, un actor electoral clau davant de l'oficialista Partit Revolucionari Institucional (PRI), convençut fins ara d'una victòria fàcil.

Sota l'empara del hashtag #yosoy132, la pilota s'ha fet grossa. I a la marxa de milers d'estudiants que van sacsejar Ciutat de Mèxic dissabte passat contra el PRI, s'hi van sumar ahir una desena de milers de ciutadans més revoltats contra la falta de transparència informativa, sobretot de Televisa, que ha construït la figura mediàtica de Peña Nieto. Se senten enganyats, ignorats, indignats... Farts d'una democràcia devaluada, han sacsejat la campanya electoral i han estès el moviment per tot Mèxic en menys d'una setmana.

"Aquesta reacció ha sorprès a tothom. Primer de tot perquè la Ibero és una universitat privada de classe mitjana-alta, i tothom esperava que Peña Nieto hi rebés un bany de masses", explica Lolita Bosch, l'escriptora i activista catalana establerta a Ciutat de Mèxic. "Es tracta d'un fet inèdit. Durant la manifestació de dissabte, va haver-hi una germanor total d'estudiants, tant de la pública com de la privada", afegeix.

"La meva primera impressió és que l'efervescència juvenil és un refús frontal a una forma de fer política associada amb el PRI però imitada, amb més o menys gràcia, per altres partits", assenyala Segio Aguayo, politòleg i activista mexicà, en un article avui al diari Reforma .

Batalla electoral a Twitter

A la candidata del Partit d'Acció Nacional (PAN), Josefina Vázquez Mota, que està en caiguda lliure en les enquestes, li ha faltat temps per apropiar-se del moviment a Twitter, on #yosoy132 s'ha convertit en trending topic mundial. Però els estudiants s'han afanyat a expulsar-la. El principal beneficiat del moviment és López Obrador, que ja l'ha desbancada i s'ha situat a només vuit punts del PRI en els sondejos d'aquest cap de setmana.

stats