Els preus del gas i la pandèmia tomben el govern liberal de Romania

El president ha de proposar ara nous candidats al Parlament

El moment de la votació de la moció de censura a Romania.
ARA
06/10/2021
2 min

BarcelonaEl govern liberal de Romania ha caigut aquest dimarts després que prosperés la moció de censura presentada al Parlament per l'oposició socialdemòcrata. I és que s'ha constituït un front de tots contra el govern –encapçalat pel primer ministre, Florin Cîţu– que va des de la socialdemocràcia fins a la ultradreta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'oposició de centreesquerra ha retret al govern l'escalada en el preu de l'energia i, sobretot, el sobtat augment de casos de covid, que dimarts va batre rècords (15.000 nous casos en 24 hores). Alhora els centristes de la Unió Salvar Romania (USR), que fins ara donaven suport a l'executiu, li han retirat la confiança després del cessament del seu ministre de Justícia, Stelian Ion, al setembre, perquè reclamava més controls sobre un programa de desenvolupament regional dotat amb 10.000 milions d'euros que el partit considerava clientelar.

Des de la revolució que va tombar el règim de Nicolae Ceausescu, el 1989, a Romania hi ha hagut 40 mocions de censura, de les quals sis han prosperat, però aquesta és la que ha obtingut un suport més contundent: 281 diputats hi han votat a favor, quan només eren necessaris 234 vots. A més dels socialdemòcrates i del centre s'han sumat a la moció els diputats d'ultradreta de l'Aliança per la Unió dels Romanesos (AUR).

Què diuen els sondejos

La constitució preveu que Cîţu continuï com a primer ministre interí durant 45 dies i que el president consulti el Parlament sobre la designació d'un nou cap de govern, que hauria de superar una moció de confiança. Només en el cas que dos candidats siguin rebutjats a la cambra, es poden convocar eleccions anticipades. Segons els últims sondejos, els socialdemòcrates podrien governar amb el suport de la ultradreta. Per això el partit socialista demana eleccions anticipades, mentre que el Partit Nacional Liberal intentarà que el primer ministre torni a ser confirmat. La USR, per la seva banda, proposarà el seu nou líder, l'eurodiputat i exprimer ministre Dacian Ciolos. Des que va ser elegit nou cap de files del partit la setmana passada, Ciolos ha anunciat que deixarà la presidència del grup del Parlament Europeu Renovar Europa, al qual pertanyen Ciutadans i el PNB.

stats