El president que nomena i destitueix a cop de Twitter
Bukele utilitza les xarxes per donar ordres als seus ministres en la primera setmana de mandat
Barcelona"Se li ordena a la ministra de Cultura destituir del seu càrrec Claudia Sánchez Villalta, filla de l'expresident. No contracti reemplaçament, enviï la seva plaça de 4.000 dòlars mensuals a estalvi institucional". L'expeditiva ordre està escrita i signada per Nayib Bukele, el nou president del Salvador, que té molts números per substituir Donald Trump com a comandament en cap de Twitter. Aquest expublicista de 37 anys porta tot just sis dies en el càrrec i ha fet de la xarxa de l'ocellet blau el seu butlletí oficial. A cop de tuit, Bukele va nomenar els seus ministres, i a cada piulada ha donat instruccions al seu gabinet perquè facin la reestructuració interna.
Alguns dels seus funcionaris li responen per la mateixa via amb frases com "La seva ordre s'executarà immediatament, president @nayibbukele".
Des de la plataforma de Twitter, Bukele ha acomiadat familiars de l'expresident i figures del partit Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional (FMLN), el paraigua que va aglutinar els antics guerrillers salvadorencs del qual ell mateix va formar part i amb qui va governar com a alcalde de San Salvador fins que en va ser expulsat.
La particularitat de Bukele ha generat moltes crítiques entre els seus detractors, que l'acusen d'esquivar els canals oficials per fer anuncis governamentals de gran repercussió per al país. El nou president, que va prendre possessió del càrrec dissabte passat, ha dit i demostrat en reiterades ocasions que no confia en el periodisme tradicional i s'estima més enviar els seus missatges a través de la xarxa social. També li ha valgut retrets d'autoritarisme, però ell n'ha fet mofa i ha retuitejat un missatge en què es coronava com "el president més 'cool' del món".
Hores després de ser investit com el president més jove de l'Amèrica Llatina, Bukele va ordenar a les forces armades salvadorenques, també via Twitter, la retirada del nom del tinent coronel José Domingo Monterrosa, vinculat a la massacre contra població civil d'El Mozote que va perpetrar el batalló Atlácatl, format per la CIA a l'Escola de les Amèriques, el desembre del 1981. Segons un recompte oficial recent, els militars van assassinar 986 persones, de les quals 552 eren criatures i 434 eren adults.