BarcelonaLa petició del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, al rei d’Espanya, Felip VI, que demani disculpes pels “abusos” comesos pels conqueridors espanyols en l’arribada a Amèrica va rebre ahir el rebuig generalitzat dels partits espanyols i també del govern de Pedro Sánchez. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va anticipar a López Obrador que “no hi haurà disculpes” i va subratllar que el rei “no ha de demanar perdó a cap país”.
El nacionalisme espanyol va ser explícit en la crítica. El president del PP, Pablo Casado, ho va considerar una “ofensa a Espanya” i va demanar a Sánchez una resposta contundent contra López Obrador. “El govern d’Espanya ha de dir a aquest tipus de governs esquerranosos que no compartim aquestes paraules”, va declarar Casado. És coneguda la seva visió sobre la conquesta: el líder popular va afirmar en un acte de commemoració del 12 d’Octubre que, “juntament amb la romanització, la hispanitat és la fita més important de la humanitat”, en un excés verbal que li va valer moltes crítiques però que, a grans trets, continua en el corpus discursiu del dirigent conservador.
Encara va ser més contundent l’exportaveu del PP al Congrés Rafael Hernando, que en un tuit va vorejar el supremacisme i l’insult: “[Cal] recordar-li a aquest senyor [el president mexicà] que els espanyols vam anar allà i vam acabar amb el poder de tribus que assassinaven amb crueltat i acarnissament els seus veïns, i que per això uns quants, ajudats pels que eren perseguits i esclavitzats, van conquerir i civilitzar aquesta terra. Que estudiï una mica”. Encara des del nacionalisme espanyol, Albert Rivera va coincidir amb Casado a l’hora de considerar una “ofensa” per a Espanya les paraules i la carta del president mexicà.
Els dos partits de dretes es van sumar així, tot i que amb més contundència, a la posició oficial del govern de Sánchez, i només Podem va fer costat a la petició del president mexicà. Va ser la portaveu adjunta al Congrés, Ione Belarra, qui va considerar que López Obrador té “molta raó” de demanar disculpes i es va comprometre a impulsar des de Podem un procés de memòria democràtica i colonial “que restauri les víctimes”.
López Obrador hi insisteix
Tot i el rebuig des d’Espanya, López Obrador hi va insistir ahir: va matisar que el que proposava era “integrar un grup conjunt” per “explicar el que va passar” i, “humilment”, demanar perdó.
Quins països han demanat perdó?
Regne Unit
Londres no ha demanat mai perdó a les excolònies i s’ha limitat a les disculpes per la dura repressió durant la revolta dels Mau Mau a Kènia durant els 50 i a compensar els supervivents econòmicament.
França
França manté el sistema neocolonial del Françafrique però el 2017 Emmanuel Macron es va disculpar pels “crims contra la humanitat” del colonialisme i ha començat a tornar obres d’art africanes.
Alemanya
El 2000 el president Johannes Rau va demanar perdó al poble jueu per l’Holocaust en un discurs al Parlament d’Israel. Més recentment, Berlín ha demanat perdó a Namíbia pel genocidi contra els herero.
El Vaticà
En el seu segon viatge a l’Amèrica Llatina, l’estiu del 2015, el papa Francesc va demanar perdó per la participació de l’Església en les atrocitats de la “conquesta”, però sense culpar-ne els capellans.