El president del Kazakhstan ordena "disparar a matar" contra els manifestants

El ministeri de l'Interior informa de la mort de 26 persones i la detenció de més de 3.000 en cinc dies d'enfrontaments

LondresSense contemplacions. El president del Kazakhstan, Khassim-Jomart Tokhàiev, ha anunciat aquest divendres, en un discurs televisat al país després de cinc dies de protestes generalitzades, que ha donat l’ordre de "disparar a matar" per fer front als disturbis dels que ha titllat de “bandits i terroristes”. Tokhàiev ha afegit que els que no es rendeixen serien “destruïts”.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’anunci ha tingut lloc vint-i-quatre hores després que  tropes russes i d’altres països satèl·lits del Kremlin arribessin al país per sostenir un règim clau per a Moscou. Al llarg del matí d’aquest divendres, i segons algunes informacions, s’han registrat trets d’armes de foc a la ciutat d’Almà-Atà, la més gran del país.

Cargando
No hay anuncios

Segons Tokhàiev, fins a 20.000 “bandits” haurien atacat propietats oficials a la ciutat entre dimarts i dijous. La protesta va començar diumenge a l’oest del país per l’augment del preu del gas liquat, que la majoria d'habitants de la zona utilitzen com a combustible dels seus vehicles, i ha derivat en una generalitzada maror de descontentament per una economia estancada i per la corrupció generalitzada de les elits polítiques que han controlat el país des de la independència de l’URSS, el 1991.

Cargando
No hay anuncios

El president, que dimecres va destituir el govern i va assumir les funcions de cap del Consell de Seguretat –en mans fins aleshores del seu antecessor, Nursultan Nazarbàiev–, ha informat que com a part de l’operació "antiterrorista" havia ordenat a les forces de l'ordre i a l'exèrcit “que disparessin a matar sense previ avís”.

Cargando
No hay anuncios

"Els atacants no han deposat les armes, continuen cometent crims o s'estan preparant per fer-ho. La lluita s'ha de continuar fins al final. Qui no es rendeixi serà destruït", ha dit.

El ministeri de l'Interior també ha informat que 26 “delinqüents armats” havien estat "liquidats" i que hi havia més de 3.000 detinguts, i que 18 policies o membres de la Guàrdia Nacional haurien sigut assassinats des de l'inici de les protestes. La falta de veritables fonts d’informació independents sobre el terreny, però, fa impossible confirmar les xifres.  

Cargando
No hay anuncios

Tokhàiev ha rebutjat les crides a mantenir converses amb els manifestants: “Quina estupidesa. Quin tipus de converses podem mantenir amb criminals i assassins? Hem hagut de tractar amb gàngsters armats i ben preparats, tant locals com estrangers. Més concretament, amb terroristes. El que hem de fer és destruir-los, i això es farà aviat”.

Agraïment a Moscou

El president ha agraït l’ajuda del president rus, Vladímir Putin, i dels líders de la Xina, l'Uzbekistan i Turquia. El Kazakhstan ha permès l’entrada de forces pacificadores enviades des de Rússia i els estats veïns, que són al país de “manera temporal” per garantir la seguretat. El ministeri de Defensa de Rússia, citat per Interfax, ha informat que més de 70 avions han treballat les 24 hores del dia per portar tropes al Kazakhstan i per recuperar el control del principal aeroport d’Almà-Atà, recuperat dijous als manifestants.

Cargando
No hay anuncios

L'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva –la versió russa de l'OTAN–, ha xifrat en uns 2.500 soldats el personal militar enviat al Kazakhstan per un període de temps indeterminat, uns dies o setmanes. L'administració de Tokhàiev ha assegurat que les forces estrangeres no han participat en combats ni en "l'eliminació de militants". La duríssima repressió exercida des de la presidència ha contribuït a restablir l'ordre constitucional "en gran part o totes les regions del país", segons el president.

Cargando
No hay anuncios

No obstant això, aquest matí encara s'han pogut sentir trets prop de la plaça central d'Almà-Atà, on tropes i manifestants es van enfrontar ahir durant gran part del dia. En una altra part de la ciutat una botiga de municions ha estat saquejada.

Les manifestacions van començar diumenge com a resposta a una pujada del preu del combustible, però ràpidament han esdevingut un ampli moviment contra el govern i l'expresident Nursultan Nazarbàiev, de 81 anys, el governant més antic de qualsevol estat exsoviètic, i que fins dimecres passat presidia el Consell de Seguretat kazakh. Algunes informacions no confirmades per cap font independent asseguraven ahir que havia fugit del país amb tota la seva família. Nazarbàiev, home fort del règim fins i tot després d'abandonar el poder el 2019, és vist per la població com un dels principals responsables de la corrupció que pateix el país, molt ric en petroli, gas i minerals com l'urani. Nazarbàiev, que va ser l'últim cap del Partit Comunista de l'època soviètica, va nomenar directament a dit com a successor seu Tokhàiev.