El president destituït de Corea del Sud s'escuda en el seu servei de seguretat per impedir que el detinguin
La crisi del país asiàtic escala amb l'actitud desafiant del mandatari que va intentar imposar la llei marcial a principis de desembre
BarcelonaLa crisi de Corea del Sud escala encara més, un altre cop per l'actitud desafiant de Yoon Suk-yeol, el seu president destituït per voler imposar la llei marcial al país per primer cop des de la dictadura. Qui va posar en escac la democràcia amb l'excusa de la suposada ingerència nord-coreana a través de l'oposició, ara s'ha rebel·lat contra les forces de seguretat del seu país i ha impedit la seva pròpia detenció, que havia ordenat un tribunal de Seül. Ho ha fet a través del seu servei de seguretat, que ha obstruït la detenció a la seva residència de la capital del país, en un xoc sense precedents. Preocupats per la seguretat, les autoritats sud-coreanes han hagut de cancel·lar l'operació per arrestar-lo. L'objectiu era poder-lo interrogar per haver decretat la llei marcial al desembre. Yoon Suk-yeol és el primer president de la història democràtica del país que s'enfronta a l'intent de ser detingut.
Tot i que no s'ha pogut finalment arrestar Yoon Suk-yeol, el dispositiu policial no era menor. Ha implicat més de 2.700 agents sobre el terreny al voltant de la residència per evitar aldarulls. De fet, a prop de la casa on viu Yoon Suk-yeol hi havia uns 1.200 seguidors del president destituït, segons la policia, que han celebrat la rebel·lia i el fracàs de la detenció programada.
Un portaveu de l'Oficina per a les Investigacions de Corrupció de Funcionaris d'Alt Rang (CIO per les sigles en anglès) ha informat els mitjans que l'operació s'ha cancel·lat cap a les 5.30 h (hora catalana) d'aquest divendres (13.30 h al país), després que 30 agents d'aquest organisme i 50 policies més s'encaressin durant unes quatre hores amb el servei de seguretat presidencial, que s'ha negat a facilitar l'accés a l'interior de l'habitatge. "Davant el punt mort persistent, hem determinat que era virtualment impossible executar l'ordre i estàvem preocupats per la seguretat de les persones sobre el terreny a causa de l'obstrucció per executar-la", ha explicat el portaveu en declaracions que recull l'agència Efe provinent de la local Yonhap.
El mateix portaveu ha comentat que s'estudiaran altres mesures i ha afegit que lamenten "profundament l'actitud del sospitós, que no ha acatat els procediments legals". L'operació ha estat complexa des del principi: després de superar un primer control militar en el perímetre del recinte, l'equip d'agents d'ordre sud-coreans s'han encarat amb el servei de seguretat presidencial, que s'ha negat a acceptar com a vàlides les ordres d'arrest temporal i escorcoll obtingudes aquest dimarts després que el president destituït ignorés tres citacions per declarar sobre la seva decisió de decretar la llei marcial el 3 de desembre. Ja hi havia dubtes sobre si la CIO podria executar l'ordre judicial de detenció perquè el servei de seguretat presidencial ha impedit fins ara que els investigadors entrin a l'oficina presidencial i a la seva residència oficial per fer escorcolls aprovats pel tribunal. A més, un cop les autoritats eren dins del recinte de la residència, els advocats de Yoon han demanat, com estava previst, una ordre judicial per anul·lar l'ordre de detenció argumentant que només la Fiscalia pot demanar aquesta detenció i han insistit que és "il·legal".
Acorralat
El president va ser destituït pel Parlament del país el 14 de desembre, té prohibit sortir de Corea del Sud i està a l'espera que el Tribunal Constitucional decideixi d'aquí al juny si el restitueix o el cessa definitivament. El seu gir autoritari amb la decisió d'imposar la llei marcial va fracassar i va provocar onades de manifestacions. Si la detenció del president s'acaba produint, les autoritats tindrien 48 hores per interrogar-lo i, si cal, podrien demanar que s'allargués més.
Els magistrats l'acusen de planejar la fallida declaració de la llei marcial el 3 de desembre, d'orquestrar una insurrecció i abusar del seu poder després que el mandatari hagi ignorat tres citacions per ser interrogat sobre els fets.