El PP justifica la seva abstenció a Europa en la votació sobre la llei homòfoba d'Orbán
La formació es va desmarcar de la resta del seu grup a l'Eurocambra perquè el text incloïa referències a altres països
BarcelonaEl Partit Popular espanyol es va abstenir aquest dijous al Parlament Europeu en la votació per demanar que es congeli l'arribada de fons europeus a Hongria arran de l'entrada en vigor de la llei que prohibeix parlar d'homosexualitat a les escoles. Tot i que la majoria del grup popular a l'Eurocambra va votar a favor de la iniciativa, 12 dels 13 eurodiputats del PP (inclosa la seva cap de files, la catalana Dolors Montserrat) van optar per l'abstenció. L'únic que no va fer-ho va ser Esteban González Pons, vicepresident del grup, que sí que va donar-hi suport.
Aquest divendres, el PP ha argumentat que es va abstenir perquè el text incloïa esmenes que feien referència a la situació dels drets LGTBI a Croàcia, Letònia i Lituània, i que havien sigut introduïdes pels grups d'esquerres. "Les situacions no són equiparables i no es poden barrejar en una única resolució referències a diferents països", han assenyalat a Efe fonts del partit, que remarquen que la seva posició "és ferma contra el que passa a Hongria i en contra de qualsevol discriminació per raó d'orientació sexual". "El PP és un ferm defensor de la igualtat, la tolerància i la llibertat. El que els populars no tolerarem és que l'esquerra intenti enfangar una resolució perjudicant altres països amb coses que no tenen res a veure amb Hongria", assegura el PP. La iniciativa es va aprovar amb 459 vots a favor, 147 en contra i 58 abstencions.
Arran aquest episodi, la ministra d'Igualtat espanyola, Irene Montero, ha acusat el PP de donar l'esquena "un cop més" als "drets de les persones LGTBI" i ha assegurat que amb la seva abstenció els conservadors "renuncien a denunciar les lleis LGTBIfòbiques" hongareses.
El text aprovat aquest dijous reclama a la Comissió Europea que no faci arribar a Hongria els 7.000 milions d'euros que li corresponen dels fons de recuperació fins que no es constati que aquests diners proporcionats per la Unió Europea no serviran per "contribuir activament a la violació de drets fonamentals a Hongria". La resolució també demana que Brussel·les emprengui accions legals "immediates" contra la llei aprovada pel Parlament hongarès, que vincula l'homosexualitat i la pedofília i que va entrar en vigor aquest mateix dijous.