La vaga general de Portugal uneix els dos grans sindicats del país per protestar contra les retallades

És la primera prova de foc per al govern conservador, que va guanyar les eleccions anticipades el mes de juny. És la segona vaga general del 2011

Una pintada anuncia la "vaga general", a Oporto
Efe
24/11/2011
2 min

LisboaPortugal ha iniciat, la mitjanit d'aquest dimecres, una vaga general en contra de les retallades en els sous, les pensions i els subsidis socials que el govern conservador va aprovar, després de guanyar les eleccions anticipades el mes de juny. L'objectiu del govern portuguès és reduir la despesa pública i aconseguir una contracció del dèficit en un 4,6% el 2012.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per a aquesta vaga general els dos grans sindicats del país, la Confederació General de Treballadors de Portugal (CGTP) i l'Unió General de Treballadors (UGT) han unit forces per a afrontar la jornada de protestes amb més contundència. CGTP i UGT ja van unir-se el 24 de novembre passat, en l'anterior vaga general contra José Sócrates, l'exprimer ministre. Ara és Pedro Passos Coelho qui haurà de superar aquesta primera prova de foc.

Entre els dos sindicats sumen més d'un milió d'afiliats, en un país de deu milions i mig d'habitants. CGTP i UGT esperen paralitzar el país i obligar el Govern a donar un tomb en la seva política econòmica per a donar prioritat a la creació de llocs de treball.

El secretari general de la CGTP, Manuel Carvalho da Silva, ha declarat que la vaga general serà "una senyal molt forta que demostri que els sacrificis exigits no tenen cap mena de sentit", i que condueixen a un major empobriment, segons afirma. Al seu torn, el líder d'UGT, Joan Proença, ha acusat a Passos Coelho de posar Portugal "de genolls" per a pagar els seus deutes i concentrar els sacrificis en els treballadors, sense estendre'ls al capital ni a les empreses.

Pressió de la UE i l'FMI

En aquesta jornada de protestes -i que representa la segona vaga general del 2011- la ciutadania protesta contra el pla de retallades del govern, que ja ha anunciat grans reformes estructurals per a sortir de la crisi, tal i com han demanat tant la Unió Europea (UE) com el Fons Monetari Internacional (FMI). A canvi del pla d'ajustos, Portugal seguirà rebent el préstec de 78.000 milions d'euros.

El primer ministre de Finances portuguès, Vítor Gaspar, ha tret pit de l'evolució de les reformes, que inclouen un pla de privatitzacions, un augment de la competència i la reducció del pes de l'Estat en l'economia. Per Gaspar, el pla de reformes "continuarà a ser central en el nostre programa".

A més, el ministre ha assegurat que "tindrà una gran atenció a l'alçada del tercer examen regular" que faran la UE i l'FMI. En aquesta línia, Portugal va superar la setmana passada el segon examen trimestral de la UE i l'FMI, de manera que podrà cobrar 8.000 milions d'euros més entre aquest desembre i el gener del 2012.

La vaga general mostra la situació d'incertesa i de por que viu la ciutadania. Portugal viu la pitjor crisi econòmica de la seva història, i el seu PIB va caure l'1,7% en el tercer trimestre del 2011 respecte el mateix període de l'any anterior.

stats