Portugal, d'alumne exemplar de La 'troica' a deixeble contestatari
Brussel·les presumia de la recepta de l'austeritat amb Portugal per bandera. Però després de quinze mesos de dures retallades, la paciència dels portuguesos s'ha esgotat i s'han mobilitzat per aturar-les.
BARCELONA.Portugal ha despertat. Després de quinze mesos d'un degoteig constant de mesures d'austeritat draconianes, la paciència dels portuguesos ha dit prou i ha plantat cara al govern conservador de Pedro Passos Coelho, que fins ara havia complert punt per punt, sense gaires pressions, el memoràndum imposat per la troica . La mobilització de tant els sindicats com la patronal, l'oposició i el mateix president de la República, Aníbal Cavaco Silva, va aconseguir tombar divendres la decisió de l'executiu de coalició d'apujar un 7% l'IRPF als treballadors.
Passos Coelho viu un moment d'hores baixes. L'alumne predilecte de Brussel·les veu com el seu poble ja no pot més i escull el carrer per frenar l'austeritat. El dissabte 15 de setembre prop d'un milió de persones es van manifestar arreu del país contra les retallades. Unes protestes inèdites des de la transició al país. El primer ministre portuguès té el repte de redirigir la situació per poder continuar vantant-se que Lisboa no és Atenes, però les vicissituds no són poques.
Pressió popularEl líder socialista ja va per davant de Passos Coelho en els sondejos
Un himne del temps de la dictadura va ressonar durant les protestes de divendres davant del palau de Belém a Lisboa, on va reunir-se el Consell d'Estat per abordar la polèmica mesura d'abaixar els sous dels treballadors. L'himne es titula Acordai , que vol dir desperteu en portuguès. La confiança dipositada en la marea taronja del Partit Social Demòcrata (PSD) que va desbancar un castigat José Sócrates s'ha esvaït del tot. Les últimes enquestes difoses pel setmanari econòmic Expresso apunten l'impossible: la remuntada del Partit Socialista, el que va conduir Portugal al rescat. El líder socialista António Seguro ja supera en popularitat Passos Coelho, mentre que totes les forces d'esquerra ja sumen més que la coalició de dretes, integrada pel PSD i els democristians CDS-PP.
Divisions internesEls socis de coalició no acaten les reformes més dures del PSD
Més enllà del carrer, Passos Coelho té un altre front dins de casa. Els últims ajustos han dividit la coalició conservadora. Els democristians de Paulo Portas, que van ajudar el PSD a arribar al poder, s'han negat a apujar l'IRPF i a retallar les pagues extres de Nadal. A banda, durant el Consell d'Estat, només dos ministres van donar suport absolut a Passos Coelho, segons informava ahir el diari Público . Un gest que propiciaria a una remodelació del govern aviat, segurament després del debat dels pressupostos generals de l'estat del 2013, apunta Expresso.
L'amenaça de Brussel·lesLa 'troica' tem trobar-se davant d'un altre cas com Grècia
A Portugal no li surten els comptes. Ho va constatar la troica l'11 de setembre, quan va concedir al govern de Passos Coelho un any més per complir amb els seus objectius del dèficit. Els homes de negre temen ara que Portugal es desviï de complir les seves obligacions mentre es consolida més el discurs entre la classe política que el problema és la recepta de l'austeritat.
"No és culpa dels portuguesos, han acceptat durant molt temps les retallades. La troica volia demostrar que Portugal era un bon alumne, comparat amb Grècia, i que el seu model funcionava. Però la qüestió és que aquest model està equivocat", opinava divendres l'eurodiputada socialista Ana Gomes.El repte de més reformes
El triomf ciutadà de divendres no sortirà de franc als portuguesos
Brussel·les va acceptar dissabte la decisió de no apujar l'IRPF als treballadors el 2013 a canvi d'una nova mesura que permeti el mateix estalvi: 2.000 milions d'euros. La recepta que sospesa l'executiu portuguès, però, no està exempta de més polèmica. Segons Expresso , Lisboa preveu saldar aquest deute retallant la paga extra de Nadal a tots els treballadors. Si bé el Tribunal Constitucional portuguès va concloure al juliol que era il·legal suprimir aquesta paga als funcionaris perquè era discriminatòria, ara Passos Coelho ho faria extensible a tots els treballadors. Una manera de dir que el triomf del cap de setmana no sortirà de franc als ciutadans.