Un portaavions per lluitar contra l’Estat Islàmic
BarcelonaEl president francès, François Hollande, va anunciar ahir que ha ordenat l’enviament del portaavions Charles de Gaulle, el vaixell insígnia de l’exèrcit francès, a l’Iraq per participar en l’operació de la coalició internacional -liderada pels Estats Units- contra els jihadistes de l’Estat Islàmic (EI).
L’embarcació, de 261 metres d’eslora, partirà en missió cap al Pròxim Orient. “La situació actual justifica la seva presència a la zona”, va dir Hollande, que va afegir: “És el símbol de la nostra independència”. Dalt mateix del portaavions, atracat al port de Toló, a la Provença, el president francès va dir: “Amb el Charles de Gaulle sobre el terreny tindrem informacions valuoses, d’intel·ligència. També podrem, si ho creiem necessari, dur a terme operacions a l’Iraq [contra l’Estat Islàmic] encara amb més intensitat i eficàcia”.
Des del setembre, França participa amb 800 soldats en la lluita contra els combatents jihadistes que s’han fet forts en un ampli territori entre Síria i l’Iraq. En total, hi ha més d’una desena d’aeronaus de l’exèrcit de l’aire francès que porten a terme atacs contra l’EI, principalment des dels Emirats Àrabs Units i Jordània. L’arribada del portaavions permetrà ampliar una operació que ha agafat un nou significat després dels atemptats de la setmana passada a París.
Hollande va aprofitar la seva compareixença al portaavions -prevista abans dels atacs dels germans Kouachi i d’Amedy Coulibaly- per anunciar també que es reduirà el ritme de retallades previstes a l’exèrcit per als pròxim anys. “La situació excepcional que travessem ens ha de portar a repensar el ritme de reducció dels efectius que s’havia programat per als pròxims tres anys. Revisarem el ritme i l’adaptarem”, va assegurar Hollande, que es referia a la supressió de 33.675 efectius a l’exèrcit entre el 2014 i el 2019. El president va anunciar també que el pressupost anual de Defensa -31.000 milions d’euros- quedarà “blindat” fins al 2016.
La pista de l’armament
Amb una França en alerta màxima pel risc d’atemptats, les investigacions continuen intensament per determinar els possibles còmplices -dins del país- dels terroristes que la setmana passada van atemptar a París. L’arsenal localitzat als vehicles que van fer servir, als llocs on es van fer forts i també en alguns dels seus domicilis pot aportar pistes clau en aquest camí. Una part de l’armament que tenien -aplegat durant un llarg període de temps per no aixecar sospites, segons els experts- es podria haver adquirit a Bèlgica.
Un diari sensacionalista belga va informar que un fusell i un llançagranades podrien haver estat comprats en un mercat de Brussel·les per menys de 5.000 euros. Les autoritats judicials belgues no van voler fer cap comentari sobre aquesta possibilitat, però sí que se sap que un traficant d’armes d’aquest país va quedar detingut dimarts, després de presentar-se a la policia i explicar que havia tingut contactes amb Coulibaly.
La popularitat del president Hollande ha augmentat lleugerament en l’últim sondeig després dels atacs i ha guanyat 5 punts. El percentatge de francesos que li fan confiança ha passat del 15% al 20%. Sobre la gestió de la crisi dels atemptats que ha fet Hollande, un 83% dels enquestats en tenen una opinió positiva.