BROT RACISTA

Els populistes de dreta es marquen un autogol a Alemanya

Ofensa racista d’un líder de l’AfD al jugador de la selecció Boateng

“Jérôme, vine al nostre costat”, deia aquesta petita pancarta ahir a l’estadi d’Augsburg. Una de més gran deia: “Jérôme, sigues el nostre veí”.
Isaac Lluch
30/05/2016
3 min

MunicA dotze dies de l’inici de l’Eurocopa de futbol, el que més interessava ahir de l’amistós Alemanya-Eslovàquia disputat a Augsburg era una pancarta ben visible a l’estadi: “Jérôme, sigues el nostre veí”. Jérôme Boateng, defensa central del Bayern nascut a Berlín fa 27 anys de mare alemanya i pare ghanès, és un dels onze jugadors amb arrels estrangeres preseleccionat per Alemanya per competir en el pròxim torneig europeu que tindrà lloc a partir del 10 de juny a França.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La presència de Boateng a Augsburg va transcendir qualsevol interès esportiu. El partit populista de dretes Alternativa per a Alemanya (AfD) va utilitzar el jugador per provocar polèmica i guanyar atenció mediàtica. Fa poc, aquesta formació ja va fer servir una tàctica similar per atacar l’Església catòlica i l’evangèlica, a les quals va acusar de treure profit de la crisi dels refugiats. Ahir el vicepresident de l’AfD, Alexander Gauland, va fer aixecar polseguera. “La gent el troba bo com a futbolista. Però no volen tenir un Boateng com a veí”, va deixar anar el líder populista des de les pàgines dominicals del Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El verí de les seves declaracions va aixecar una onada d’indignació al país que va recordar el renou provocat pels neonazis de l’NPD abans del Mundial a Alemanya del 2006 quan van refusar la nominació del jugador negre alemany Patrick Owomoyela. “El blanc, no només al color de la samarreta: per a una veritable selecció nacional”, van predicar llavors des de les files ultradretanes.

Diversos polítics alemanys van titllar de racistes i barroeres les paraules de Gauland. “Són declaracions senzillament sense nivell i inacceptables. Qui parla així es desemmascara a si mateix”, va reaccionar el ministre alemany de Justícia, Heiko Maas. La delegada d’Integració del govern de Berlín, Aydan Özoguz, va llançar una pregunta retòrica: “¿I per què l’AfD no vol Boateng com a veí? ¿Perquè no és ros i d’ulls blaus? ¿On acaba llavors això de ser foraster per al senyor Gauland?”

El president de la Federació Alemanya de Futbol, Reinhard Grindel, va acusar el vicepresident de l’AfD de “mal gust”, i el president de la directiva del Bayern, Karl-Heinz Rummenigge, va fer pinya amb el jugador: “Les discriminacions de qualsevol tipus no tenen lloc ni en l’esport ni en la nostra societat i mereixen la targeta vermella”.

Frauke Petry se’n distancia

La polèmica va ser tan gran que fins i tot la presidenta d’Alternativa per a Alemanya, Frauke Petry, es va afanyar a distanciar-se de les declaracions del seu company de partit. “Boateng és un futbolista de molta classe i amb raó forma part de la selecció alemanya”, va tuitejar la líder populista, mentre intentava limitar la mala imatge de la seva formació: “Gauland no recorda si va fer realment aquesta declaració. En qualsevol cas em disculpo davant Boateng per la impressió creada”.

Gauland va intentar fer marxa enrere amb el pas de les hores assegurant que mai no va ofendre Jérôme Boateng, però el Frankfurter Allgemeine Zeitung va avisar que tenia les declaracions gravades després d’entrevistar-lo dimecres passat.

El veterà polític populista, de 75 anys, és conegut per criticar públicament la mateixa cúpula de l’AfD en diferents ocasions. Entre Gauland i Petry hi ha una lluita de poder que agafa embranzida en ple debat sobre fins a quin punt el partit ha de ser de dretes.

En aquest sentit, el president de l’AFD al Parlament de Turíngia, Björn Höcke, ha tornat a insistir que vol treballar estretament amb el moviment islamòfob Pegida, que és “un catalitzador per a nosaltres”.

Seguidors de Pegida van quedar retratats fa uns dies en criticar a les xarxes socials l’embolcall publicitari de les barretes de xocolata Kinder, on sortien fotografies de nens d’orígens diferents. El grup Pegida BW-Bodensee va escampar el seu rebuig pel producte de la marca Ferrero sense adonar-se que es tractava d’una campanya especial prèvia a l’Eurocopa on sortien imatges de futbolistes de la selecció alemanya quan eren nens. Boateng i Ilkay Gündogan, de pares turcs, figuraven com a part de la publicitat.

stats