Polònia deixarà d'enviar armes a Ucraïna per la disputa sobre el gra

El govern conservador vol recuperar vots a les regions agrícoles de cara a les eleccions del 15 d'octubre

Agricultors utilitzen màquines recol·lectores per collir un camp de blat prop de la ciutat de Bila Tserkva a prop de Kíiv
21/09/2023
3 min

BarcelonaLa tensió entre Polònia i Ucraïna per la disputa del gra ha esclatat. "No enviarem més armes a Ucraïna perquè ara ens centrarem en armar Polònia amb armament modern", ha dit el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki. Varsòvia havia estat un dels grans defensors de Kíiv des de l'inici de la invasió russa i un dels seus principals subministradors d'armes, a més d'acollir milions de refugiats, però l'executiu conservador de Morawiecki prioritza ara el seu sector agrícola, que denunciava que l'entrada de gra ucraïnès a Europa per ajudar la desfeta economia de Kíiv és una competència per a la seva producció. Tot plegat en el marc de la campanya de les eleccions legislatives del 15 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El problema de fons és que amb el bloqueig dels ports del mar Negre pels constants atacs russos, els cereals ucraïnesos no es poden exportar arreu del món: per evitar un col·lapse econòmic d'Ucraïna, la UE va pactar rutes terrestres per treure el gra en camions i trens. Europa es va convertir de cop en la ruta de trànsit i destinació d'un gra barat, i això va suposar xocs amb les indústries agrícoles en diversos països de l'est. Durant gran part de l'últim any, un 60% del gra d'Ucraïna, un dels principals exportadors del món, ha transitat per Polònia, Romania, Hongria, Bulgària i Eslovàquia, segons l'agència Reuters.

El maig passat la UE va pactar límits a les importacions de quatre productes agrícoles ucraïnesos (blat, blat de moro, colza i gira-sòl) a aquests cinc països de l'est, amb l'objectiu d'evitar un esfondrament dels preus en els mercats locals. El gra d'Ucraïna podia continuar transitant per aquests països, però no s'hi podia vendre. Així funcionaven les coses fins que divendres passat la Comissió Europea va anunciar que aixecava el veto a les importacions perquè "les distorsions del mercat en els cinc estats membres fronterers amb Ucraïna han desaparegut". Polònia, Hongria i Eslovàquia van reaccionar desafiant la mesura.

Per això, al seu discurs davant l'Assemblea General de l'ONU d'aquesta setmana el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, havia acusat "alguns països europeus" de convertir la solidaritat en un "teatre polític" i d'estar ajudant Moscou amb les seves polítiques sobre el gra. Morawiecki es va defensar en una entrevista televisada: "Les autoritats ucraïneses no entenen fins a quin punt la indústria agrícola polonesa s'ha desestabilitzat, estem protegint els agricultors polonesos".

Eleccions el 15 d'octubre

La qüestió és una patata calenta per al govern polonès, a les portes d'unes eleccions legislatives en què el partit de Morawiecki, l'ultraconservador Llei i Justícia, que governa des del 2015, ha baixat a les enquestes. La formació populista i d'extrema dreta depèn del suport a les regions agrícoles. El discurs del primer ministre a la televisió va adreçat a la seva parròquia: "Hem estat els primers a fer molt per Ucraïna, i per això esperem que entenguin els nostres interessos; per descomptat que respectem els seus problemes, però per a nosaltres els interessos dels nostres agricultors són el més important".

Kíiv va respondre a les advertències de Varsòvia, Budapest i Bratislava anunciant una queixa a l'Organització Mundial del Comerç. I Polònia va reaccionar dient que "pressionar Polònia en fòrums multilaterals o enviar queixes a tribunals internacionals no és la manera de resoldre les diferències entre els països". Amb tot plegat, Polònia va cridar a consultes l'ambaixador ucraïnès.

En un intent de rebaixar les tensions, aquest dijous els ministres d'Agricultura de Polònia i d'Ucraïna han parlat per telèfon i han acordat treballar per trobar una solució al conflicte. El ministeri ucraïnès ha afirmat en un comunicat que "han acordat buscar una solució que tingui en compte els interessos de totes dues parts". Ucraïna proposa que els cinc països que han limitat les importacions de blat, blat de moro, colza i gira-sol ucraïnesos permetin un determinat volum d'importacions agrícoles procedents del país en guerra. "Les parts han reafirmat les seves relacions estretes i constructives", apunta el comunicat.

Acord amb Eslovàquia

Amb qui sí que Ucraïna ha arribat a una entesa ha sigut amb Eslovàquia. Segons el govern de Bratislava, els ministres eslovac i ucraïnès d'Agricultura han acordat comercialitzar cereals ucraïnesos a través d'un sistema basat en l'emissió i control de llicències. De moment, però, Eslovàquia mantindrà la seva prohibició unilateral d'importació de gra ucraïnès, fins que es pugui demostrar que el nou sistema és efectiu.

Com a contrapartida, el govern ucraïnès s'ha compromès a retirar la seva denúncia contra Eslovàquia davant de l'OMC, i també la prohibició de les importacions d'aliments eslovacs a Ucraïna, segons Bratislava, tot i que les autoritats de Kíiv no ho han confirmat.

stats