PRÒXIM ORIENT
Internacional07/12/2019

“Els polítics ens violen”, criden les manifestants libaneses a Beirut

Emulen les xilenes per denunciar la corrupció

Ethel Bonet
i Ethel Bonet

BeirutLa crisi econòmica colla tant el Líban des del començament de les mobilitzacions que ja s’hi han registrat tres casos de suïcidi i un intent de persones desesperades perquè no arribaven a final de mes. La setmana passada tres caps de família es van treure la vida perquè no podien continuar pagant les factures ni el cost de l’escola dels fills. I ahir un altre cas va commocionar el país.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S’havia convocat una marxa de dones a Beirut per reivindicar els seus drets i protestar per l’asfixiant crisi econòmica. Van fer una performance inspirada en el grup feminista xilè Las Tesis i, just quan van acabar, un home va aparèixer corrents amb la roba en flames i dirigint-se cap a la multitud. Per sort, els manifestants i els periodistes que cobrien l’acte el van poder socórrer amb mantes i aigua i van aconseguir apagar les flames. Es va fer un silenci sepulcral a la plaça de Riad al-Solh, epicentre de les protestes d’aquestes últimes setmanes. Ningú s’atrevia a parlar mentre una ambulància intentava obrir-se pas entre els manifestants per arribar al lloc on l’home havia quedat estès a terra. La víctima té greus cremades a la cama dreta però no se n’ha volgut donar més informació per por que el seu cas pugui servir de model.

Cargando
No hay anuncios

Tres persones més s’han suïcidat fins ara per la crítica situació financera. La primera víctima es va disparar amb un rifle de caça perquè no podia pagar un deute de 2.000 dòlars. Una altra es va penjar perquè havia de tornar 500 dòlars que havia demanat prestats i ni tan sols tenia 1.000 lliures libaneses (menys d’un dòlar) per poder comprar pa per a la seva filla. Un tercer home es va tirar del balcó, també ofegat perquè no arribava a final de mes. Les protestes són el reflex del descontentament al país. Almenys el 40% de la població libanesa viu amb menys de tres dòlars al dia.

Si bé la manifestació d’ahir protagonitzada per les dones era per reivindicar els seus drets i exigir igualtat davant la llei -perquè les dones, per exemple, no tenen dret de donar la nacionalitat als seus fills-, també s’hi van afegir nois joves que anhelen un futur diferent per al seu país. “Soc aquí per donar suport a la revolució i perquè vull que el dia de demà tots els libanesos tinguem els mateixos drets. Homes i dones volem un futur millor per al Líban. He vist amb els meus propis ulls la desigualtat amb les dones de la meva família. Si tinc una filla vull que tingui els mateixos drets que si tinc un fill”, assegurava a l’ARA un dels manifestants, el Samir, que va explicar que era músic.

Cargando
No hay anuncios

A la marxa tampoc hi van faltar els col·lectius LGTB, que, a igual que les dones, pateixen discriminació no només social sinó també legal. Enmig de la multitud, el Jamil aixecava una pancarta en què hi deia: “Em van violar sis vegades de petit”. El Jamil no té por d’explicar en públic que és gai i que van abusar sexualment d’ell, però el seu cas és una excepció perquè l’homosexualitat es continua penant al Líban.

El lema corejat

Les libaneses, i també els libanesos, “se senten violades pels seus polítics”, deien les manifestants ahir. “El que estan fent és un abús sexual. L’elit política té el poder i per això creu que ens pot sotmetre i humiliar com a una dona que pateix maltractament sexual”, va denunciar la Hanan, una estudiant de la Universitat Americana de Beirut.

Cargando
No hay anuncios

Diferents escenaris i els mateixos reclams. Les libaneses també van cantar ahir, com les xilenes, El violador ets tu, però no només referint-se a la violència masclista sinó també a la corrupció dels polítics al país. “Estan jugant amb nosaltres, estem segrestats pels bancs, ens volen vendre reformes amb la mateixa classe política que ostenta el poder. No esteu prou enfadats encara!”, corejaven.