ITÀLIA
Internacional04/09/2019

Una política moderada substitueix Salvini al ministeri de l’Interior

El líder del Moviment 5 Estrelles serà el titular de la cartera d’Afers Estrangers

Soraya Melguizo
i Soraya Melguizo

RomaDesprés d’un mes de crisi política, Itàlia ja té un nou govern de coalició format pel Moviment 5 Estrelles (M5E) i el Partit Democràtic (PD), encapçalat per Giuseppe Conte. El nou executiu, que jurarà el càrrec avui, representa un gir radical respecte a les polítiques implementades durant els primers catorze mesos de la legislatura, protagonitzats per l’anterior ministre de l’Interior, Matteo Salvini, que serà substituït per Luciana Lamorgese, una tècnica independent i moderada. El líder del M5E, Luigi Di Maio, serà ministre d’Afers Estrangers i un eurodiputat del PD encapçalarà la cartera d’Economia.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Cal un canvi radical en les polítiques de l’anterior executiu”, insistien des del PD com a condició indispensable per formar un nou govern amb el Moviment 5 Estrelles que cancel·lés les polítiques empreses per l’anterior coalició amb la Lliga, el partit d’ultradreta de Matteo Salvini. I després de gairebé una setmana de dures negociacions, i de renunciar al veto de Giuseppe Conte com a primer ministre, els socialdemòcrates han aconseguit marcar un nou rumb en la tercera economia de la zona euro. El nou executiu estarà format per 22 ministres, set dels quals dones, repartits gairebé de manera igualitària entre els dos partits, tot i que en les eleccions legislatives del 2018 el M5E va obtenir un 33% dels vots, gairebé el doble que el PD.

Cargando
No hay anuncios

El nou gabinet estarà format per deu exponents del Moviment 5 Estrelles, nou del PD, un del petit partit d’esquerra Lliures i Iguals i una última responsable tècnica que s’encarregarà de substituir Matteo Salvini al ministeri de l’Interior, Luciana Lamorgese. La cartera d’Interior -per a la qual s’havia especulat amb el nom de Luigi Di Maio, que finalment s’ocuparà de la política exterior- era un dels punts clau de l’acord entre el PD i el M5E. El secretari general dels socialdemòcrates, Nicola Zingaretti, que no formarà part del govern, exigia un canvi radical en les polítiques migratòries aprovades per Salvini amb el vistiplau dels grillini. I Luciana Lamorgese sembla la candidata perfecta per entomar el desafiament.

Nascuda el 1953 a Potenza, al sud d’Itàlia, va ser nomenada delegada del govern a Milà el 2017, des d’on va cancel·lar algunes ordenances antiimmigració aprovades per ajuntaments de la Lliga. Fins al 2018 la nova ministra de l’Interior es va ocupar de gestionar el pla d’incentius als municipis milanesos que acollissin refugiats i va potenciar les comissions per valorar les sol·licituds d’asil. “El procés d’integració és necessari per evitar fenòmens de radicalització”, va dir en una entrevista. Llicenciada en dret, el seu perfil és el d’un tècnic independent, tot i que no ha estat del tot allunyada de la política perquè en l’anterior legislatura va exercir de cap de gabinet al ministeri de l’Interior, llavors presidit per Angelino Alfano.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels noms clau del nou executiu és el del ministre d’Economia i Finances, Roberto Gualtieri. Eurodiputat del PD des del 2009, professor d’història contemporània a la Universitat La Sapienza de Roma, és molt apreciat a Brussel·les. La seva bona reputació serà fonamental els pròxims mesos, quan el govern italià haurà d’aprovar els pressupostos econòmics i evitar un augment de l’IVA, i per això necessitarà trobar recursos per valor de 23.000 milions d’euros. La futura presidenta de l’FMI, Christine Lagarde, va assegurar ahir que la seva elecció com a ministre era “un bé per a Itàlia i per a Europa”.

“Serà un govern valent i ambiciós, capaç de dur a terme mesures importants per al creixement i el desenvolupament d’Itàlia”, va assegurar el líder del Moviment 5 Estrelles i nou ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, que va anunciar que la primera mesura de la nova majoria parlamentària seria la retallada de 345 parlamentaris. Una reforma a la qual el PD sempre s’havia oposat i que ara marcarà el començament de l’agenda conjunta.