"La política del fill únic ha deixat la dona a la Xina en una situació vulnerable"

Entrevista a Manel Ollé, professor d'història i cultura de la Xina moderna a la UPF

Política del fill únic a la Xina. / Reuters
Sònia Sánchez
29/10/2015
2 min

BarcelonaCom interpreta la decisió de Xi Jinping d’acabar amb la política del fill únic?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ja va anunciar la mesura el 2013 i l’apliquen en un moment que ja no cal cap regulació: el canvi d’estil de vida i l’economia ho ha autoregulat. Les joves urbanes ja no volen tenir més d’un fill, més aviat el contrari. I les classes pobres no poden tenir-ne més d’un perquè la llet materna és molt cara. No s’espera que el canvi generi un gran creixement demogràfic.

Quins efectes ha tingut la política del fill únic?

El positiu és que s’ha evitat un excés de població que hauria estat impossible d’assumir. Però hi ha aspectes negatius: l'esterilització o l’avortament forçats, una policia ginecològica que controlava la regla de les dones. Un sistema molt polititzat: la gent que tenia més influència sí que podia tenir més fills. Un altre efecte és que ara a la Xina hi ha més homes que dones, un excedent de testosterona que ha fomentat el tràfic de dones (falten dones casadores). Ha deixat la dona en una situació molt més vulnerable.

Aquests infanticidis femenins eren casos puntuals o massius?

Hi ha hagut infanticidis i avortaments dirigits, perquè en aquests últims temps ja podien saber si seria nen o nena i moltes famílies avortaven si era nena. S'ha demostrat que almenys ha estat estadísticament significatiu perquè la realitat és que ara hi ha gairebé un 5% més d'homes que de dones, quan l'habitual és que hi hagi més dones que homes en una societat perquè acostumen a viure més.

La mesura de Xi Jinping també busca frenar un envelliment que afecta l’economia.

Sí, el fill únic ha fet que la Xina s’envelleixi abans d’enriquir-se i ara cal fer front a aquest envelliment prematur i elevar el nombre de treballadors joves. Xi Jinping ha passat dos anys consolidant el seu poder i a partir d’ara veurem moltes de les mesures que ja va anunciar, com aquesta o les taxes a grans corporacions.

Quines són aquestes grans reformes que prepara el president xinès?

Vol posar sota control aquestes grans corporacions petrolieres, però també vol donar més protecció al sector privat local i liberalitzar alguns sectors. S'esperen encara moltes d'aquestes reformes econòmiques, però el proper mes de març es renova part del politburó i llavors podrà tirar-les endavant amb més facilitat.

stats