Rússia

Més de cinc mil detinguts a Rússia en una nova onada de protestes per l'alliberament de Navalni

Un fort desplegament policial bloqueja el centre de Moscou i les altres grans ciutats per impedir que es repeteixin les manifestacions de la setmana passada

Àlex Bustos
i Àlex Bustos

Moscou“No em puc quedar a casa amb el que està passant a Rússia”, explica la Irina. És una de les manifestants que han sortit aquest diumenge a protestar contra el govern de Vladímir Putin i la situació del país. La policia de Moscou ha tancat el centre de la capital russa davant les convocatòries de protestes, per segon cap de setmana consecutiu, per reclamar la llibertat de l'opositor Aleksei Navalni, inclosa la plaça Roja, el Kremlin i la plaça Lubianka, on estava convocada la concentració de Moscou. És un lloc amb molt de simbolisme perquè acull la seu dels serveis secrets russos, que presumptament haurien intentat enverinar Navalni el passat mes d’agost. Com molts altres manifestants, la Irina confessa que no s'identifica amb Navalni però que dona suport a la seva causa perquè està en contra "d'aquest sistema i de la corrupció". Navalni va ser detingut el 17 de gener al tornar al país després de recuperar-se a Alemanya d'un enverinament amb un agent nerviós, del qual responsabilitza el règim.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els OMON, els antiavalots russos, no han dubtat a fer servir la violència contra els manifestants, que han sortit al carrer en un centenar de ciutats de Rússia. Hi ha hagut almenys cinc mil detinguts –entre els quals la dona de Navalni, Iúlia– i la repressió ha sigut especialment dura a Sant Petersburg i Moscou, on els agents han fet servir porres i pistoles elèctriques. Tot i així, hi ha hagut mobilitzacions en un centenar de ciutats de tot el país, que han atret desenes de milers de russos. L'ARA ha sigut testimoni de com un grup de joves han quedat acorralats en un carreró i han fet una muralla humana per protegir-se, fins que els OMON els han arreplegat a cop de descàrrega elèctrica i se n'han emportat alguns semiinconscients o plorant mentre la gent els es cridava “Feixistes, feixistes". En el punt de mira de les forces de seguretat hi ha els joves d'uns vint anys, que solen ser els primers a ser detinguts encara que siguin totalment pacífics. A part de la detenció o la multa, s'exposen a ser expulsats de la universitat i, en el cas dels nois, a ser enviats a fer el servei militar, conegut per la seva duresa. La policia també ha complicat la feina als periodistes que cobrien les protestes: 82 informadors identificats han sigut detinguts i molts altres intimidats.

Cargando
No hay anuncios

Riuada de manifestants

El bloqueig policial del cor de Moscou no ha impedit que una riuada de gent es manifestés contra Putin i la corrupció. Pocs minuts abans de l’inici previst de la protesta pel matí, l’equip de Navalni ha convocat protestes en dos llocs diferents. La policia ha desallotjat els dos punts, però els manifestants han continuat agrupant-se en diferents llocs de la ciutat. El fort dispositiu policial els ha bloquejat i no els ha permès acostar-se a les estacions ni a la presó on està detingut l'opositor. “Putin lladre”, “Llibertat per als presos polítics” o “Aquadiscoteca, aquadiscoteca” ressonaven als carrers, en referència a l'escàndol del luxós palau del mar Negre que Navalni atribueix a Vladímir Putin, i on, segons l'opositor, hi hauria fins i tot una discoteca aquàtica. L'afer del palau ha enrarit encara més l'ambient en un país amb l'economia en caiguda lliure per una crisi agreujada per la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

L'opositor està en presó preventiva i s'exposa a una condemna de tres anys i mig per haver violat la llibertat condicional al marxar del país. La Unió Europea ha sancionat Rússia per la detenció de Navalni i els Estats Units han demanat el seu alliberament.