La policia israeliana carrega contra el funeral de la periodista d’Al-Jazira assassinada
El govern fa marxa enrere i reconeix que investiga la possibilitat que Shireen Abu Akleh morís a mans d’un soldat
JerusalemLa policia israeliana ha carregat aquest divendres al migdia contra la multitud congregada per acomiadar la periodista d’Al-Jazira Shireen Abu Akleh, assassinada dimecres a Jenín d'un tret per l'exèrcit israelià, segons van denunciar companys que cobrien amb ella una operació israeliana en un camp de refugiats. Els agents han atacat amb porres i granades de so la processó que portava el taüt –que gairebé ha caigut a terra– des de l’Hospital Francès de Sant Lluís, a tocar de la Ciutat Vella de Jerusalem, fins al Patriarcat grec, a l’interior de les muralles. Desenes de persones han resultat ferides.
En un comunicat, la policia ha defensat l’actuació i ha assegurat que "quan el fèretre estava a punt de sortir de l'hospital s'han començat a tirar pedres contra els agents, que s'han vist obligats a utilitzar mitjans antiavalots". Però, com demostren imatges difoses per Al-Jazira, els agents no han estat atacats prèviament i pretenien retirar les banderes palestines presents a la processó. També volien evitar que els participants llancessin "càntics nacionalistes", segons diu un oficial en un vídeo publicat per la mateixa policia. "Haurem de dispersar-los usant la força i no deixarem que es dugui a terme el funeral”, afegeix.
Des de l'assassinat d'Abu Akleh, Israel ha multiplicat la presència policial a Jerusalem i ha entorpit els actes de comiat a la periodista, una autèntica icona al món àrab. El mateix dia dels fets, la policia va irrompre a la casa familiar i dijous va retirar banderes palestines (il·legals a Israel) i va detenir àrabs que havien anat a donar el condol a la família. Aquest divendres, molts temien que la policia segrestés el cos de la periodista, i per això el fèretre s'ha traslladat finalment amb cotxe envoltat de milers de persones.
Abu Akleh, cristiana àrab de nacionalitat palestina i nord-americana, va rebre dijous un funeral d'estat a Ramal·lah en què va participar el president palestí, Mahmoud Abbas. Aquest divendres serà enterrada a Jerusalem, al costat dels seus pares.
Israel investiga un soldat
En les hores posteriors a la mort d'Abu Akleh, Israel va afirmar que la periodista havia mort "molt probablement" a mans de milicians palestins que lluitaven contra l'exèrcit israelià a Jenín. Ho van assegurar des del primer ministre, Naftalí Bennett, fins a alts càrrecs del govern i de les forces de seguretat. Però ara Israel ha fet marxa enrere i, segons ha informat The Washington Post citant fonts militars anònimes, investiga que el tret mortal fos disparat per un soldat israelià. Oficialment Israel només ha reconegut que "no és possible determinar de manera inequívoca l'origen dels trets", tot i que ha reconegut que una unitat de l'exèrcit que era a 150 metres de la periodista va disparar en diverses ocasions contra "pistolers palestins" que eren davant seu, segons un comunicat.
El govern de Bennett continua reclamant una investigació conjunta amb l'Autoritat Nacional Palestina i es queixa que els palestins es neguin a col·laborar-hi. Per al president palestí, no hi ha cap dubte que el culpable és Israel. "Van cometre un crim i no confiem en ells", va dir Abbas al funeral de dijous, i va assegurar que “recorrerà immediatament al Tribunal Penal Internacional per portar a judici els criminals”.
Paral·lelament, els combats han continuat aquest divendres a Jenín, on ha mort un membre de les forces especials israelianes a causa de les ferides patides durant els enfrontaments. Segons el ministeri de Salut palestí, tretze àrabs han resultat ferits i dos es troben en estat crític. L'operació d'aquest divendres intentava detenir, entre més sospitosos, Mohammad al-Dab’i, un membre de la Jihad Islàmica, segons ha reconegut el mateix grup.