CRISI POLÍTICA

La policia grega, sospitosa de vincles amb els neonazis

El govern destitueix set comandaments dins la investigació del raper antifeixista assassinat

Una manifestant amb un cartell on es llegeix "Fora els neonazis" ahir a Atenes.
Liz Alderman
26/09/2013
3 min

The New York Times / Atenes.La foto de portada d'un diari ha commocionat Grècia: Pavlos Fyssas, un raper antifeixista, agonitzava ensangonat als braços de la seva parella instants després que li clavessin una punyalada al cor. L'assassí confés estava vinculat al partit neonazi Alba Daurada. Gairebé tan esgarrifoses com aquesta imatge són les acusacions d'alguns testimonis que asseguren que mentre els homes musculosos vestits de negre perseguien el cantant hi havia un grup de policies que miraven cap a una altra banda. Un portaveu de la policia ho va negar argumentant que els agents van arribar al lloc dels fets després de l'apunyalament -dimecres de la setmana passada- i que immediatament en van detenir el presumpte autor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'assassinat de Fyssas ha empès el govern a obrir la primera investigació sobre la infiltració de simpatitzants o membres de l'Alba Daurada entre les forces policials gregues. Dimarts tres comissaries dels afores d'Atenes van ser l'escenari d'una batuda, l'endemà que el govern destituís set alts comandaments policials -inclosos els caps de les forces especials, de la seguretat interior, de la lluita contra el crim organitzat i dels artificiers- per assegurar que la investigació es faria amb "absoluta objectivitat". A més, dos alts responsables policials van dimitir dilluns al·legant "motius personals".

Tot plegat pot tenir repercussions volàtils en un país on les forces de seguretat han tingut vincles amb organitzacions d'extrema dreta en diversos moments des de la fi de la Segona Guerra Mundial. També posa a prova la determinació del govern i l'opinió pública de combatre la influència de l'Alba Daurada, que ja té 18 diputats al Parlament i no deixa de créixer a les enquestes.

"És un moment crucial", explica Harry Papassotiriou, director de l'Institut de Relacions Internacionals de la Universitat Panteion d'Atenes . "No sabem si atacar l'Alba Daurada generarà més inestabilitat o menys: hi ha el risc d'una resposta més violenta, però cal fer-ho".

Fins ara, el govern i la majoria de la població grega s'han mantingut entre la indignació i la tolerància davant d'un moviment neonazi que intensificava la campanya contra els immigrants, a qui acusava de la creixent criminalitat i de prendre la feina als grecs, en plena crisi econòmica. "Però ara han matat un grec, i han creuat una línia vermella -assegura Papassotiriou-, i això ha desencadenat un nou moviment de rebuig".

L'onada d'indignació per la mort de Fyssas, que feia servir el nom artístic de Killah P, afegeix pressió sobre el primer ministre, el conservador Andonis Samaràs, per investigar un cos de policia que ha defensat en moltes ocasions, malgrat l'allau d'informes que descriuen vincles entre la policia i l'Alba Daurada.

Nikos Demertzis, professor de sociologia política a la Universitat d'Atenes, explica que les acusacions de connivència policial amb l'extrema dreta no són sorprenents. "Històricament, les organitzacions d'extrema dreta a Grècia han tingut vincles amb la policia".

Atacs a grups d'esquerra

A més de les agressions xenòfobes, l'Alba Daurada s'ha enfrontat cada vegada més amb grups d'esquerra. Una cinquantena dels seus membres van apallissar fa uns dies un grup de militants del Partit Comunista quan penjaven cartells d'una festa: nou van haver de ser hospitalitzats. Tot apunta que Fyssas era un objectiu simbòlic.

També s'investiguen informacions difoses per mitjans de comunicació locals que asseguren que agents de les forces especials han entrenat en secret membres del grup neonazi. Un portaveu de la policia parla de "tolerància zero", però un sindicat policial reconeix que "hi ha tolerància amb els brots de violència de l'Alba Daurada" i critica la falta de resposta del govern als problemes del país.

stats