Internacional24/05/2016

Grècia desallotja el camp de refugiats d'Idomeni

Es preveu que avui surtin uns 4.000 immigrants a d'altres instal·lacions obertes al nord de Grècia

Agències
i Agències

AtenesLa policia grega ha començat a desallotjar el campament improvisat d’Idomeni, a la frontera amb Macedònia, on des del mes de febrer hi ha més de 8.400 refugiats. Segons un portaveu de la policia, fins ara han estat traslladats uns 1.100 refugiats en autobusos que han sortit cada hora en direcció Sindos i Derveni, tots dos a la província de Tessalònica. Les previsions de les autoritats és que avui marxin unes 4.000 persones i que Idomeni quedi buit en els propers deu dies.

Cargando
No hay anuncios

El govern grec ha mantingut que no pretén cap desallotjament forçós del camp informal i, de moment, segons testimonis presencials, l'operació per buidar-lo s'està fent sense aldarulls, ja que els refugiats han començat a deixar les seves tendes voluntàriament i esperen amb calma davant dels autobusos.

Les mateixes fonts afirmen que el criteri de selecció es fa segons la nacionalitat per evitar "hostilitats" entre els refugiats i facilitar-ne els processos d'asil.

Cargando
No hay anuncios

FIdomeni, última paradaL'operatiu policial es va començar a desplegar la nit passada, quan centenars d'agents van bloquejar l'accés al camp i van demanar als mitjans de comunicació i els voluntaris que abandonessin el lloc. Mentrestant, la policia, amb l'ajuda d'intèrprets, ha estat informant els refugiats de l'operació de trasllat.

Cargando
No hay anuncios

Idomeni, una petita població grega fronterera amb Macedònia, s'ha convertit els últims mesos en el símbol de la resistència dels milers de refugiats que s'han trobat bloquejats en el seu camí cap a Europa, fugint de la violència i la guerra als seus països.

En aquest indret s'ha aixecat els últims mesos un campament atès bàsicament per les ONG i centenars de voluntaris que han organitzat els serveis bàsics per atendre els milers de persones que hi arribaven després de la travessa pel Mediterrani.

Cargando
No hay anuncios

Amb el tancament de l'anomenada ruta dels Balcans, de les fronteres de països com ara Hongria, Àustria, Croàcia i, especialment, la de Macedònia, milers de persones van acampar a Idomeni, l'últim punt on se'ls deixava arribar en la ruta cap al nord, amb l'esperança d'una obertura de la tanca.

Però lluny d'obrir les portes, l'Europa fortalesa ha fet créixer encara més els murs que la blinden i ha deixat desatesos desenes de milers de refugiats que han continuat fugit de guerres com la de Síria o l'Afganistan.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'acord entre la UE i Ankara, en vigor des del març passat, qualsevol refugiat que arribi ara a Grècia irregularment és retornat a Turquia, considerat un país segur. A canvi, per cada deportació que es faci efectiva, les autoritats turques enviaran un refugiat cap a Europa.

Però ni aquest mecanisme ni el repartiment entre els socis de la UE dels refugiats que han arribat a Grècia i Itàlia acaba de donar resultats, i hi ha països, entre els quals, Espanya, que es troben lluny de complir amb els compromisos d'acollida establerts.

Cargando
No hay anuncios

Un equip d'enviats especials de l'ARA, la reportera Cristina Mas i el cap de Fotografia, Xavier Bertral, van ser l'abril passat a Idomeni, com a parada final d'un viatge per explicar la situació dels refugiats. Aquest és el Quadern de Bitàcola i aquest, el reportatge, publicat més tard. Fa uns dies l'ARA també va publicar el reportatge que van escriure el cantant de Txarango, Alguer Miquel, i el periodista de Catalunya Ràdio Xavi Rosiñol.