Els manifestants de Hong Kong assalten el Parlament
La ciutat asiàtica torna a viure una nova jornada de protesta històrica contra la polèmica llei d’extradició
BarcelonaEren les nou del vespre a Hong Kong -les tres de la tarda a Catalunya-, i després d’hores i hores de protesta davant la seu del Parlament els milers de manifestants que hi havia congregats van tombar la porta de l’edifici per entrar-hi. Portaven estona intentant-ho: amb maons, pedres i barres d’acer colpejaven els vidres i les tanques que els separaven de l’interior de la seu parlamentària davant de l’oposició policial. Finalment, almenys un centenar de persones van accedir-hi. Un cop a dins, els manifestants, principalment joves vestits amb samarreta negra, van reemplaçar la bandera de la República Popular de la Xina per l’Orquídia Negra, el símbol d’aquesta revolta que va néixer contra la llei d’extradició impulsada per l’executiu honkonguès que permetria que residents a l’excolònia britànica fossin detinguts i traslladats a la Xina per ser jutjats sota les seves lleis. També van enganxar pòsters satírics i crítics amb la cap de l’executiu hongkonguès, Carrie Lam, i van causar algunes destrosses materials. “Fora la llei d’extradició!”, “Llibertat per a Hong Kong!”, “Hong Kong no és la Xina!”, “Carrie Lam, dimiteix!”, cridaven.
Passada la mitjanit, i després de més de tres hores d’ocupació, els opositors van abandonar l’edifici oficial. Principalment, i segons els mitjans de comunicació locals, ho van fer perquè estava a punt d’arribar un ampli desplegament policial. Sabien que si acabaven detinguts les conseqüències serien molt greus per a ells. I és que ahir, i en el marc de les celebracions oficials del 22è aniversari del traspàs de la sobirania de l’excolònia britànica a la Xina, el 1997, Hong Kong va tornar a viure una altra jornada de reivindicació històrica. I ja en porta unes quantes.
Des de principis de juny una part considerable de la població hongkonguesa ha mostrat el seu rebuig amb manifestacions multitudinàries a la llei -moltes han superat el milió d’assistents-, ja que consideren que és una nova ingerència xinesa per retallar les llibertats a Hong Kong. Com a conseqüència, els opositors tenen dues peticions clares més: la dimissió de la cap de l’executiu de Hong Kong, Carrie Lam -que és la impulsora de la mesura-, i la posada en llibertat de tots els detinguts en els violents enfrontaments amb la policia durant les mobilitzacions anteriors.
L’assalt al Parlament va ser el desenllaç d’un dia de mobilitzacions que va començar ben aviat. A primera hora els manifestants ja havien intentat boicotejar la cerimònia anual que recorda l’aniversari en què va deixar de ser una colònia britànica per passar a sobirania xinesa. Però llavors les autoritats policials sí que van aconseguir aturar l’intent dels joves amb cops de porra i gasos lacrimògens. Mentrestant, al centre de la ciutat tenia lloc una gran manifestació pacífica en què unes 550.000 persones també van demanar la retirada definitiva de la llei d’extradició. Però la situació es va començar a tensar pels volts de les tres de la tarda, hora local. Un grup de joves que envoltaven el Parlament van trencar alguns vidres de les portes de l’edifici i van animar la resta a entrar-hi tot i el fort control policial que protegia l’entrada.
La insistència dels opositors, que continuaven cridant consignes contra el govern de Hong Kong, va provocar que la policia local decretés, per primera vegada a la història, l’alerta vermella, cosa que implicava que totes les persones presents a la zona havien d’abandonar-la immediatament. Però la majoria d’opositors -que es protegien de la resposta policial amb ulleres de plàstic, cascos i paraigües- no en van fer cas i no van desistir fins que van aconseguir trepitjar l’interior del Parlament.
Les paraules de Carrie Lam
Paral·lelament, la mateixa Carrie Lam va ser l’encarregada de presidir la breu cerimònia oficial per commemorar l’efemèride. L’acte era la seva primera aparició pública des que es va disculpar el 18 de juny per la crisi desencadenada amb el projecte de llei d’extradició, que ara està suspès però no arxivat.
Durant el parlament, Lam va prometre “reformes” en la forma de governar i “millores de la comunicació”. Hores més tard, en roda de premsa especial a les quatre de la matinada, la líder honkonguesa va comparèixer per condemnar “l’extrema violència i el vandalisme” de la protesta.