França

La polèmica per un quadre amb nimfes nues revifa la por al terrorisme en un institut de París

Una professora mostra un quadre renaixentista que ofèn alumnes musulmans i França recorda l'assassinat de Samuel Paty

El quadre "Diana i Acteó", de Giuseppe Cesari, una pintura de l'època renaixentista.
14/12/2023
3 min

ParísLa classe de francès transcorria amb normalitat. La professora d'un institut situat prop de París demanava als alumnes que fessin un comentari de text d'un relat que girava entorn de la pintura Diana i Acteó, una obra d'art renaixentista de l'artista italià Giuseppe Cesari exposada al Museu del Louvre. Quan va mostrar la fotografia de l'obra als alumnes, uns quants van girar la cara per no veure-la. Asseguren que la imatge, per la presència de cossos nus, els va "xocar".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El quadre, del 1603, mostra un passatge de la mitologia grega del llibre Les metamorfosis, del poeta romà Ovidi, en què es pot veure com el caçador Acteó sorprèn la deessa Diana i les nimfes, nues, banyant-se.

Hores més tard, l'incident de la classe de francès –va tenir lloc dijous passat– va desembocar en una polèmica que inquieta les autoritats i que recorda inevitablement el cas del professor Samuel Paty, que va morir fa poc més de dos anys decapitat per un terrorista islamista.

Als alumnes del primer curs de secundària a qui no havia agradat la imatge van denunciar que posteriorment la professora els havia insultat i havia fet comentaris xenòfobs contra ells, una acusació que va resultar ser falsa, tal com ells mateixos van reconèixer l'endemà. Alertats pels seus fills i sense saber que els comentaris racistes no havien existit realment, pares i mares d'aquest grup d'adolescents es van plantar a l'institut per demanar explicacions, un gest que ha creat un profund malestar entre el professorat del centre, situat a Yvelines, un departament on la comunitat musulmana té una gran presència. L'institut on va morir Samuel Paty és al mateix departament.

Protecció per a la professora

"Ella [la professora] no va fer mai aquestes acusacions, però el mal ja està fet. Estem davant d'uns pares reivindicatius, que prefereixen creure la paraula dels seus fills abans que la nostra. Cal protegir la nostra companya", declarava una altra ensenyant al diari digital Actu.fr.

Segons revela Le Monde, la direcció del centre ha denunciat a Educació que en les últimes setmanes el clima i la convivència a l'institut s'han degradat: "Hi ha hagut calúmnies, difamacions, atemptats a la laïcitat i els incidents s'han multiplicat i agreujat", destaca l'equip directiu de l'institut en una carta que ha enviat a Educació. El document alerta també de "l'agressivitat" d'algunes famílies que posen en dubte les "pràctiques pedagògiques i normes" de l'institut i adverteix que s'ha arribat a "un punt de ruptura". El govern no ha revelat oficialment el perfil dels adolescents que es van molestar per la imatge, però la premsa francesa suggereix que són joves musulmans.

La queixa intimidatòria de les famílies ha estat la gota que ha fet vessar el got. Els professors asseguren que tenen por. Alguns han agafat la baixa després de l'incident i la majoria es van quedar a casa durant dos dies emparant-se en l'anomenat "dret de desistiment", que autoritza els treballadors francesos a no anar a treballar si la seva vida o la seva salut corren perill. La situació posa en evidència que la ferida que va deixar l'assassinat de Samuel Paty en la comunitat educativa encara no ha cicatritzat.

Laïcitat a l'escola

En el cas de Paty, la polèmica es va desencadenar per haver ensenyat als seus alumnes caricatures de Mahoma, però l'atac terrorista es va materialitzar per les mentides d'una alumna –condemnada recentment pels fets–, que va assegurar que el professor havia obligat els alumnes musulmans a identificar-se, en un acte considerat humiliant. El pare de l'adolescent va llançar una campanya contra Paty a Facebook, que el va situar en la diana dels islamistes radicals.

Davant la gravetat dels incidents d'ara, el ministre d'Educació, Gabriel Attal, va visitar l'institut aquest dilluns per donar el seu suport als professors i advertir que cap família, tingui les creences que tingui, pot posar en dubte els valors i el model educatiu de la República. "A l'escola francesa, no es desafia l'autoritat; es respecta. A l'escola francesa, no es desafia la laïcitat; es respecta", va avisar Attal. "Aquí no desviem la mirada davant d'un quadre, no ens tapem les orelles a classe de música i no portem robes religioses", va insistir el ministre.

stats