La prohibició del burquini encén la polèmica a França
La ciutat de Canes ha prohibit vestir aquest tipus de banyador a les seves platges
BarcelonaLa polèmica ha tornat a esclatar a França arran del burquini. La ciutat francesa de Canes ha decidit prohibir aquest tipus de banyador a les seves platges apel·lant a la laïcitat del país i amb l'objectiu d'evitar possibles disturbis. El burquini és un vestit de bany que es posen algunes dones i que cobreix tot el cos, també el cap, però deixa la cara, les mans i els peus al descobert.
La norma, però, no fa referència pròpiament al burquini. "L'accés a les platges i a banyar-se al mar està prohibit a tota persona que vesteixi roba que no respecti els bons costums, la laïcitat, les regles d'higiene i de seguretat". Així mateix, la legislació especifica que dur roba que "manifesti de forma ostentosa una pertinència religiosa, en un moment en què França és objectiu d'atacs terroristes, pot provocar problemes d'ordre públic".
L'alcalde de Canes, el conservador David Lisnard, ha anat una mica més enllà i ha qualificat el burquini com "un símbol de l'extremisme islàmic". Amb aquesta nova prohibició, les dones que facin servir aquest banyador rebran primer un avís i, si no se'l canvien, seran multades amb 38 euros.
Aquesta decisió ha encès el debat al país, sobretot a les xarxes socials i a la premsa. Els mitjans de comunicació han qüestionat la legalitat de la prohibició: la llei sobre el vel integral, en vigor des de l'any 2011, prohibeix portar la cara tapada en públic; el burquini, però, cobreix tot el cos i deixa la cara al descobert. Segons això, argumenta el diari 'Le Monde', el burquini és "totalment legal".
Preguntat per la polèmica, l'expresident francès Nicolas Sarkozy s'ha posicionat a favor d'ampliar la llei contra el burca a les empreses i les universitats.
A més de les crítiques, però, les autoritats de Canes hauran d'aprendre a distingir entre alguns tipus de burquinis negres i els vestits de neoprè que s'usen per fer submarinisme, que poden ser molt semblants.
Anul·lada una festa per a dones amb burquini
El cas de Canes no és l'únic que ha generat polèmica. L'associació cultural Smile 13 havia organitzat un esdeveniment festiu en un parc aquàtic d'un municipi pròxim a la ciutat de Marsella. La jornada, però, estava prevista exclusivament per a dones en burquini i nens de menys de 10 anys.
L'esdeveniment en si no era il·legal, però la convocatòria va generar una onada de reaccions en contra tant des de l'alcaldia local –d'esquerres– com dels membres del Front Nacional –d'extrema dreta– i el partit conservador francès, Els Republicans (LR). Dos dies després de la convocatòria, l'organització de l'esdeveniment va denunciar un linxament a través de les xarxes socials amb comentaris "d'odi racista, insults i amenaces", dirigits cap a la mateixa ONG i també de manera individual cap als seus membres. "La situació s'ha tornat surrealista", va denunciar Smile 13.
Finalment, la jornada ha estat anul·lada. L'alcalde de la localitat on havia de tenir lloc l'esdeveniment, Michel Amiel, i el gerent del parc aquàtic van prendre la decisió de no llogar les instal·lacions a l'associació impulsora de l'acte. Des de l'Ajuntament es van condemnar "enèrgicament" les reaccions "islamòfobes, xenòfobes i racistes" publicades a les xarxes socials, i van considerar que, tenint en compte les circumstàncies, la millor opció era suspendre l'esdeveniment per calmar la situació. L'ONG no ha fet cap comunicat en resposta a aquesta decisió.