Internacional16/10/2019

Polèmica a França per la humiliació d'una dona amb vel per part d'un polític d'ultra dreta

El polític exigeix a la dona que es tregui el mocador islàmic davant de tothom

Alícia Sans
i Alícia Sans

ParísLa ultradreta francesa torna a arremetre contra el vel islàmic. Aquesta vegada ho ha fet humiliant una dona musulmana davant del seu fill en plena sessió assembleària del consell regional de Borgonya-Franc Comtat, que es troba al municipi de Besançon, a l’est del país.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els fets van passar divendres però segueixen portant cua i han fet ressorgir el debat sobre l’ús del vel religiós als espais públics. Julien Odoul, el president a la regió de Borgonya-Franc Comtat del partit d’extrema dreta Reagrupament Nacional –que presideix Marine Le Pen–, va sol·licitar a la presidenta del consell regional, la socialista Marie-Guite Dufay, que demanés a una dona que portava un vel islàmic que se'l tragués per poder celebrar la sessió "en condicions".

Cargando
No hay anuncios

"Us demano, si us plau, en nom dels nostres principis laics, que demaneu a l’acompanyant que acaba d’entrar en aquesta sala que es tregui el vel islàmic", van ser les paraules d'Odoul. La dona era una mare que acompanyava un grup de nens i nenes d’uns 10 anys, entre els quals hi havia el seu fill. El grup visitava el consell regional en el marc d’una sortida organitzada per un centre cívic de Belfort, municipi veí de Besançon. Segons el diari L’Est Républicain, els infants participaven en una activitat anomenada La meva República i jo, l’objectiu de la qual era iniciar-los a la vida pública i conèixer les institucions regionals i nacionals.

"Estem en un edifici públic, en un recinte democràtic. La senyora pot usar el seu vel tant com vulgui a casa seva o al carrer, però aquí no", va etzibar l’home de 34 anys, ex assistent parlamentari europeu abans de prendre les regnes del partit en aquesta regió el 2017. Visiblement molesta, la presidenta del consell va rebutjar la demanda de l’electe d’extrema dreta: "La llei prohibeix els signes de discriminació a les escoles, però no prohibeix els signes distintius en l’espai públic", va explicar Dufay.

Cargando
No hay anuncios

"Si aquesta persona no surt de la sala, [els electes de Reagrupament Nacional] no participarem durant la resta de la sessió", va amenaçar Odoul, entre aplaudiments dels seus companys i els crits de rebuig d’altres formacions. Davant la insistència dels ultradretans, Dufay va puntualitzar que el reglament del consell no prohibeix l’ús del hijab.

En un primer moment, la dona amb el vel islàmic va somriure davant la petició del representant d'extrema dreta, però al final el seu fill va acabar plorant als seus braços, tal com mostra una fotografia que s’ha fet viral a les xarxes socials. Per la seva banda, el mateix electe ha publicat a Twitter un vídeo de la seva intervenció, que també ha tingut una gran difusió. Aquesta és una estratègia comunicativa que Reagrupament Nacional fa servir habitualment.

Cargando
No hay anuncios

"No podem començar la sessió amb un minut de silenci en record de les víctimes de la prefectura de policia [de París] i acceptar això", va lamentar-se Odoul abans d’abandonar l’hemicicle per mostrar el seu descontentament. El grup d’infants també van acabar sortint de la sala amb la dona amb vel.

Cargando
No hay anuncios

Sorprenentment, la polèmica no ha agradat a alguns membres del mateix Reagrupament Nacional, que han arrufat el nas davant aquest atac verbal en ple consell regional. És el cas del diputat europeu Nicolas Bay, que ha justificat la intervenció d'Odoul com una "imperícia d’un jove electe regional", intentant així restar importància als fets. "Hem de lluitar contra el fonamentalisme i les reivindicacions político-religioses, però aquesta fermesa ha d'incloure el respecte a la dignitat de tothom", va puntualitzar diumenge Bay a l’emissora France Inter. "Parlo una mica com a pare de família: culpar una dona al costat del seu fill petit és inapropiat. [El que va fer i dir Odoul] va ser innecessàriament feridor i agressiu", va reconèixer Bay.

La secretària d’Igualtat i Lluita contra les Discriminacions, Marlène Schiappa, també va parlar de fonamentalisme per pronunciar-se davant la polèmica: "Quan s’humilia les mares públicament davant els seus fills és quan s'alimenta el fonamentalisme", va dir.