Internacional24/06/2016

Pol Morillas: "El Brexit ha deixat una UE en KO, paralitzada en la gestió d'una altra crisi"

L'analista del CIDOB destaca que els estats membres han de reaccionar per demostra que "la UE no només és una bona idea, sinó que funciona"

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaCom explica el resultat?

Inscriu-te a la newsletter Musk desembarca a EuropaEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El UKIP ja havia guanya les eleccions al Parlament Europeu, però a les generals obtenia un resultat pitjor a causa del sistema electoral. Al Regne Unit hi ha un vot de fons que es mobilitza al voltant d'un sentiment euròfob i xenòfob. La crisi europea i és, tant en la faceta democràtica, com econòmica com dels refugiats, però això és un producte de la situació del Regne Unit i de la decisió del seu líder conservador David Cameron, que va voler posar la pertinença a la UE al centre de l'agenda política i tancar les divisions dins del seu partit. Hi ha una dinàmica a Europa de renacionalització impulsada des dels Estats.

Cargando
No hay anuncios

I ara què?

El procés és llarg. El xoc inicial amb la caiguda de la lliura i la reacció dels mercats no anirà més enllà d'uns dies d'incertesa. El problema és que després es paralitzarà tot. Enlloc d'avançar en l'estratègia global de la UE, o en els grans problemes que ja s'esmenten al document dels cinc presidents, o en la reforma del tractat de Schengen... a Brussel·les tothom estarà pendent del post-Brexit. Lamentablement em sembla que ens tornem a abocar a uns mesos de gestió de crisi, enlloc de centrar-nos a construir solucions duradores. Crec que la UE ja quedat KO.

Cargando
No hay anuncios

No pot ser un revulsiu per fer les reformes que la UE necessita?

Ho veurem al proper Consell de dimarts i dimecres. Si es comencen a posar sobre la taula idees en aquest sentit o si no hi ha propostes a l'alçada de la situació. Si no n'hi ha sentirem més veus com la de Nigel Farage (líder del UKIP) i Le Pen.

Cargando
No hay anuncios

Tem un efecte contagi?

No immediatament, però països com Holanda, Suècia o Dinamarca, on també hi ha un fort sentiment euròfob, poden posar en marxa referèndums. I la resposta ha de venir dels Estats membres, perquè Schultz i Juncker no poden afrontar-ho sols. Els estats han guanyat molt de pes a Europa en els últims anys i ara han de demostrar amb fets i no amb paraules que la UE no només és una bona idea, sinó també que funciona. I aquest missatge no ha d'arribar només des de l'eix franco-alemany. Hollande ja no existeix com a líder polític. Alemanya ho ha de fer, però també els països de l'Est, que demostrin que el projecte europeu els beneficia.