El poble de Sud-àfrica que creu haver trobat diamants

Alegria entre els habitants després de la troballa de pedres brillants no identificades

Mar Bermúdez i Jiménez
i Mar Bermúdez i Jiménez

BarcelonaA Sud-àfrica té lloc una massiva cerca del tresor després que un home va trobar dissabte una pedra brillant, amb aparença de cristall, sense identificar i que la població creu que podrien ser diamants. Molts l'han anomenat la febre del diamant per l'efecte crida que generat i ha portat gent de tot arreu del país fins a  KwaHIathi per buscar-hi aquestes pedres no identificades. Hi excaven amb pales, pics, les mans o el que sigui per intentar trobar esperança per a la seva economia familiar.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mendo Sabelo, un home que cavava per la zona, ha declarat a l'agència Reuters que el descobriment tindria un gran impacte: "Això vol dir que les nostres vides canviaran perquè ningú té una feina decent. Quan torni a casa amb les pedres, la meva família es posarà molt contenta", ha dit l'home, de 27 anys, i pare de dos fills. Skhumbuzo Mbhele, que no té feina, comparteix l'alegria de Sabelo: "No havia vist mai ni tocat un diamant a la meva vida. És la primera vegada que en toco. Espero que això canviï les coses a casa, perquè ho estem passant realment malament". Però cal ser prudents: no s'ha confirmat que siguin diamants.

Cargando
No hay anuncios

El departament de mines del govern va anunciar dilluns que hi enviaria un equip format per geòlegs i miners experts per recollir mostres i fer-ne una anàlisi que aclareixi si la pedra trobada, efectivament, es tracta d'un diamant. Segons el departament, se n'emetrà un informe tècnic formal. Però la falta de confirmació fins ara no ha dissuadit els cercadors de fortuna, perquè a pocs metres del camp es poden veure llargues files de cotxes aparcats a banda i banda de la carretera de grava on joves, avis, dones i homes han anat deixant un rastre sense fi de solcs.

Cargando
No hay anuncios

Algunes persones ja han començat a vendre les pedres, amb un preu inicial d'entre 100 rands (uns 6 €) i 300 rands (uns 18 €). El govern provincial ha demanat a tots els ciutadans que abandonin el lloc per permetre a les autoritats realitzar-hi una inspecció adequada, i per temor que es pugui convertir en un focus de contagi de coronavirus.

L'economia sud-africana ha patit durant molt de temps nivells extremadament elevats d'atur i segons dades del Banc Mundial, un 55,5% de la població, uns 30 milions de persones, es troben en estat de pobresa. Això genera fortes desigualtats, que persisteixen encara tres dècades després del final de l'apartheid. La pandèmia del coronavirus ha empitjorat la situació.