El cap de l'exèrcit francès plega per no lligar-se a Macron
François Lecointre assegura que marxa ara per desvincular el seu relleu de les eleccions presidencials
SabadellEl cap de l'estat major de l'exèrcit francès, François Lecointre, deixarà el càrrec el 21 de juliol, just quatre anys després del seu nomenament i una setmana després del 14 de juliol, la festa nacional francesa. El Palau de l'Elisi, seu de la presidència de la República, va anunciar-ho aquest diumenge, i poca estona després el mateix Lecointre va explicar en una entrevista televisiva que el cessament havia sigut a petició pròpia. "El president em va dir que li agradaria que continuéssim treballant junts, perquè tenim una mateixa concepció del paper de l'exèrcit. Però jo li vaig dir que realment volia marxar", ha explicat Lecointre.
Segons ell, el principal motiu pel qual vol abandonar el càrrec de màxim responsable de les forces armades franceses és "evitar una politització" d'aquesta funció. En la seva opinió, no seria positiu "que un cap de l'estat major de l'exèrcit, que és un càrrec militar, s'associï a un polític". "És bo que els dos calendaris estiguin dissociats, per evitar que es cregui que un cap de l'estat major ha sigut escollit per les seves opinions polítiques", va afegir.
Lecointre, de 59 anys, va ser nomenat el juliol del 2017 per un Macron que feia només dos mesos que havia arribat a l'Elisi. Va substituir Pierre de Villiers, que va dimitir després d'un enfrontament públic amb el nou president per la retallada del pressupost de Defensa. Si la primavera que ve Macron perdés les eleccions presidencials i el seu successor (que, segons tots els pronòstics, només podria ser la ultradretana Marine Le Pen) nomenés un nou cap de l'estat major, la figura de Lecointre quedaria lligada inexorablement a l'actual president, que és justament el que ell vol evitar. I, fins i tot en cas que no fos així, Lecointre ja ha expressat que no es veu ocupant el càrrec durant més de cinc anys (pràcticament cap dels anteriors caps de l'exèrcit ha superat aquest límit), la qual cosa implicaria que la seva retirada hauria coincidit igualment amb la fi del primer mandat de Macron.
El general ha negat que hagi tingut "desacords" importants amb el president i ha afirmat que Macron té "una noció molt clara de la importància de l'exèrcit", però ha expressat la seva sorpresa pel fet que el mandatari, igual que "el conjunt de la classe política i dels periodistes", "no coneix gens l'exèrcit". "El president, igual que qualsevol altra persona de la seva generació, no ha experimentat el que són les llargues marxes, les nits d'avorriment, les dificultats, el dolor", ha explicat Lecointre. França va derogar el servei militar obligatori el 1997. Llavors Macron tenia 20 anys, però com la majoria de persones de la seva edat no el va arribar a fer.
Temps convulsos
François Lecointre tancarà el seu mandat al capdavant de l'exèrcit en un moment convuls. D'una banda, en els últims mesos s'han publicat dos manifestos signats per militars que alertaven del risc d'una guerra civil a França i demanaven una intervenció de l'exèrcit per evitar l'enfonsament moral del país. De l'altra, la setmana passada Macron va anunciar una reestructuració de la presència militar francesa al Sahel que inclou la fi de l'operació Barkhane, orientada a combatre el jihadisme en aquesta regió africana. La responsabilitat de gestionar aquests canvis recaurà en el general Thierry Burkhard, cap de l'estat major de l'exèrcit de terra, que agafarà el relleu de Lecointre el mes que ve.