07/03/2015

Els plans reals del president rus

La guerrilla separatista pro-russa del Donbass deu ser la tropa amb més tatuatges i dents d’or de tota la història militar. Un odontòleg especialitzat en implants es faria milionari al front de l’est d’Ucraïna. Sovint s’ha descrit els combatents pro-russos de simples macarres, una barreja de mercenaris, militants nacionalistes i delinqüents comuns. I hi ha una part de veritat. Però tots tenen un pla i un ideal: un model de pàtria amenaçat per la decadència occidental.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, hem construït una imatge de Vladímir Putin a base de clixés: el campió de taekwondo que camina com John Wayne. Ens hem cregut que l’actual president rus és un simple fatxenda i la gran veritat és que Putin té un pla i no és precisament petit: revisar l’ordre mundial. Així que poca conya. Ell -insisteixo- té un pla, i els nostres líders europeus, un munt de fantasies de les quals cal despertar-se.

Cargando
No hay anuncios

La UE, en el punt de mira

No és una guerra de geoestratègia, és una guerra ideològica. L’enemic de Rússia no són els Estats Units: és la Unió Europea i tot el que -encara- representa aquest club dels Vint-i-vuit: rendiment de comptes, drets humans, eleccions democràtiques i una burocràcia responsable. Rússia necessita Ucraïna com a estat tampó, però no per allunyar l’OTAN de les seves fronteres, sinó per allunyar l’europeisme. La voluntat de Vladímir Putin no és reconstruir l’imperi soviètic, sinó protegir la sobirania russa i els seus valors, el més important dels quals és el monopoli del poder de l’Estat. Putin no està interessat en l’estabilitat. Durant la Guerra Freda, fins i tot en els pitjors moments, la Unió Soviètica actuava amb pragmatisme. Els seus líders estaven limitats per les decisions del politburó i el record de la Segona Guerra Mundial era molt present.

Cargando
No hay anuncios

400 violacions de l’espai aeri

Ara és tot el contrari: Putin té el monopoli de la presa de decisions i necessita un nivell permanent de desestabilització per afeblir i dividir la Unió Europea i l’OTAN. El president rus ho fa a través d’una barreja d’operacions militars i maniobres de desequilibri subtils. Al llarg de l’any 2014 els avions de guerra russos han violat l’espai aeri de l’OTAN fins a 400 vegades i els seus submarins han sigut detectats en les aigües de Suècia. El ministeri de Defensa ha triplicat el seu pressupost i s’han tornat a dissenyar protocols al voltant d’un atac nuclear preventiu.

Cargando
No hay anuncios

Però el més interessant són les maniobres no militars. Rússia s’està acostant als moviments polítics alternatius dins de la Unió Europea: des de la ultradreta fins als antisistemes d’esquerra, des de Marine Le Pen fins a Syriza. Els ultres admiren Putin pel seu tradicionalisme de manual (Déu, ordre i els homosexuals tancats a casa) i l’extrema esquerra el veu com un baluard contra l’hegemonia ianqui. Brussel·les, fins i tot, ha acusat Rússia de finançar la campanya dels Verds en contra del fracking, que permetria a la Unió Europea reduir la dependència del gas i el petroli russos. Estem, doncs, davant d’un xoc d’idees, i l’annexió de Crimea i la revolta al Donbass no en serien la causa, sinó la conseqüència.