MÓN ÀRAB
Internacional29/05/2012

Sense pla B per al conflicte a Síria

La matança d'Al-Haula ha estat l'última gota d'un got ple a vessar. Però l'ONU persisteix en una única via per frenar el conflicte sirià: el pla de pau d'Annan. L'emissari es reuneix avui amb Baixar al-Assad.

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

BARCELONAL'enviat especial per a Síria de les Nacions Unides i la Lliga Àrab, Kofi Annan, aterrava un dissabte 10 de març a Síria amb tots els honors. Esperançat, es reunia amb el president sirià, Baixar al-Assad, i li proposava un pla de sis punts per acabar amb el conflicte al país. Però ja llavors reconeixia que la seva missió per ajudar els sirians "anava per llarg".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos mesos i mig més tard, amb 2.000 civils morts més i una matança documentada pels observadors de l'ONU, la situació es repeteix avui. Annan té previst reunir-se amb Al-Assad per parlar de sis punts d'un pla de pau demostradament obsolet -des del dotze d'abril hi ha en vigor un alto el foc que s'ha violat sistemàticament- i conscient que els seus intents diplomàtics per acabar amb la violència xoquen amb la intransigència permanent del règim. La comunitat internacional no té un pla B per al conflicte a Síria.

Cargando
No hay anuncios

Condemna unànime de l'ONU

"Insto amb urgència el govern sirià a fer passos remarcables per demostrar que és seriós en la seva intenció de resoldre la crisi pacíficament", va destacar ahir Annan en una roda de premsa només arribar a Damasc després de qualificar de "crim espantós" la massacre d'Al-Haula, en què divendres van morir 108 persones, i de confessar que estava "impactat" i "horritzat" pels fets.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Annan va recordar que el Consell de Seguretat ha ordenat que s'investiguin uns crims que porten l'empremta del modus operandi de la xabiha , les milícies sectàries fidels a Al-Assad. Però de totes maneres va deixar clar que la responsabilitat perquè torni l'estabilitat a Síria no és només del govern, sinó de "qualsevol persona que porti una arma".

L'impacte de la matança, documentada a través de nombrosos vídeos i pels mateixos observadors de l'ONU, ha portat el mateix Consell a condemnar unànimement els crims comesos en aquesta localitat de la província de Homs. Després d'una reunió d'urgència diumenge a la matinada, Rússia i la Xina, que fins llavors havien rebutjat qualsevol condemna, es van avenir a firmar una declaració que denuncia l'ús de tancs d'artilleria pesant contra la població civil i reclama que els culpables d'aquesta atrocitat responguin davant de la justícia. Segons els 15 membres del Consell, l'atac d'Al-Haula representa una "flagrant violació de les lleis internacionals" i suposa un petit pas diplomàtic més contra la violència a Síria.

Cargando
No hay anuncios

Rússia reparteix responsabilitats

Però la cooperació russa va durar poca estona. El titular d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, va apuntar ahir tant el règim de Damasc com els rebels sirians com a responsables de l'atac. "Estem afrontant una situació en què les dues parts evidentment estan implicades en la mort de persones innocents", va precisar Lavrov durant una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg britànic, William Hague, a Moscou.

Cargando
No hay anuncios

Hague i Lavrov, però, van acordar la necessitat del compliment dels sis punts d'Annan, que preveuen, entre altres aspectes, un alto el foc, la retirada de les tropes de les ciutats, l'alliberament dels presos polítics, l'entrada d'ajuda humanitària i l'inici d'un diàleg entre les autoritats i l'oposició. Moscou manté que qualsevol canvi l'han de pilotar els mateixos sirians i que no hi ha d'haver ingerència estrangera. "El més important no és qui té el poder a Síria, sinó quin règim té el poder", va precisar Lavrov, fent referència al model de transició que ha presentat els Estats Units, que preveu un traspàs de poders tutelat per la comunitat internacional, similar al cas del Iemen.

41 morts a la ciutat de Hama

Cargando
No hay anuncios

Annan, com el 10 de març, va aterrar amb la denúncia de noves víctimes de la repressió del règim, que ja ha deixat almenys 10.000 morts. Segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans, 41 persones van morir dilluns a la matinada per la violència de les forces de seguretat a la ciutat de Hama. En l'espiral de dol permanent de Síria, la massacre d'Al-Haula s'ha convertit en un punt d'inflexió de la crisi. Ahir molts comerços a Damasc mateix estaven tancats com a senyal de dol.