Internacional14/04/2015

100.000 persones a Gaza encara continuen sense casa, sis mesos després de la fi de la guerra

Organitzacions humanitàries denuncien que no s'ha iniciat la reconstrucció promesa

Efe
i Efe

JerusalemZero. Aquest és el balanç de la reconstrucció de Gaza compromesa per la comunitat internacional, sis mesos després que l'ofensiva militar israeliana destrossés gran part de la franja on malviuen gairebé dos milions de persones en un terreny similar a la comarca del Maresme.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El balanç l'han fet 46 agències humanitàries que en un informe comú denuncien que els països donants es van comprometre a aportar 3.500 milions de dòlars per a la reconstrucció de la franja, però que la realitat és que la situació de molts a Gaza ha empitjorat i no s'ha reconstruït ni un sol dels 19.000 habitatges destruïts durant el conflicte entre juliol i agost del 2014.

Cargando
No hay anuncios

A dia d'avui, afegeix l'informe, 100.000 persones encara estan sense llar i molts viuen en campaments provisionals o escoles.

"Els prometedors discursos que sentim en la conferència de donants s'han quedat en paraules buides. S'ha realitzat una reconstrucció mínima, no hi ha un acord d'alto el foc permanent i no hi ha cap pla per acabar amb el bloqueig", va afirmar Winnie Byanyima, directora executiva d'Oxfam.

Cargando
No hay anuncios

El 8 de juliol, Israel va iniciar una operació militar a gran escala de 50 dies a Gaza en què van morir 2.200 palestins i 11.000 van resultar ferits, i es van produir greus danys en infraestructures, així com en els sectors industrial i agrari.

Sota el títol de 'Fixar un nou rumb: superar l'estancament a Gaza', l'informe adverteix que davant la situació i paràlisi actual és inevitable que es produeixi un nou conflicte, tret que els líders mundials apliquin un nou enfocament.

Cargando
No hay anuncios

Les agències humanitàries plantegen que aquesta posició ha de passar per un alto el foc permanent, la rendició de comptes per part de totes les parts implicades per les constants violacions del dret internacional i la fi del bloqueig israelià.

I afirmen que la major part dels donants, en lloc de qüestionar el bloqueig que aïlla 1,8 milions de palestins a Gaza, accepten solucions que el defugen.

Cargando
No hay anuncios

"Ens hem d'assegurar que aquest recent i devastador conflicte sigui l'últim. Hi ha d'haver conseqüències per les contínues violacions del dret internacional. Permetent aquesta cultura d'impunitat, la comunitat internacional s'està condemnant a si mateixa a recollir els trossos eternament", segons William Bell, responsable de l'entitat Christian Aid.