Un triomf personal de Tsipras
Syriza obté un resultat històricament alt amb la participació més baixa des del 2004
Enviada especial a AtenesSyriza va guanyar les eleccions de diumenge amb un resultat molt més clar del que tothom s’esperava: el 35,5% dels vots, més de sis punts per davant dels conservadors de Nova Democràcia. El resultat confirma que, en temps difícils, la gent s’aferra a una figura política, a algú disposat a guanyar-se la glòria si se’n surt, o la responsabilitat de la derrota si fracassa. I aquest home, avui a Grècia, es diu Alexis Tsipras.
Ha sigut fonamentalment un triomf personal, amb una campanya basada en la seva figura -amb el lema “Voteu el primer ministre”- i la idea que no hi ha alternativa al tercer rescat. L’equip de Tsipras va pactar un altre programa d’austeritat, en alguns aspectes pitjor que el que els grecs van rebutjar en referèndum al juliol, i ho va fer sense consultar els organismes del partit i les seves bases.
Les urnes han avalat el gir, sobretot perquè la majoria d’electors han cregut que no hi havia cap altre camí possible. L’alternativa era una dreta escapçada que havia imposat l’anterior rescat sense aixecar ni un dit davant Brussel·les i Berlín. Tsipras, almenys, promet control de danys: diu que farà tot el que pugui per minimitzar l’impacte de les retallades sobre els més febles.
Tsipras reeditarà la coalició amb els ultranacionalistes Grecs Independents i no haurà de buscar més socis per tenir majoria al Parlament. Els líders europeus han respirat en veure que demà mateix Grècia tindrà un govern per complir els acords pactats: un paquet que s’ha de traduir abans de finals d’any en unes 120 lleis per rebaixar les pensions, augmentar els impostos, retallar dràsticament la despesa pública i posar en marxa un pla de privatitzacions massiu.
Renunciar a la identitat política
“Syriza va fracassar en la lluita contra l’austeritat i ara fracassarà a l’hora d’aplicar-la”, lamenta Dimitris Christolopoulos, professor de ciència política de la Universitat de Panteion, un dels molts intel·lectuals vinculats a Syriza desencantats amb la gestió d’Alexis Tsipras. “Ha construït la seva identitat política en el rebuig de l’austeritat i el neoliberalisme, i ara no pot aplicar-ho, no veig com ho pot fer. No és que aquest fos un punt més a la seva agenda, és que és el seu ADN. Aquest govern senzillament no té els instruments per aplicar el tercer rescat”, afegeix. Aquest professor augura que la nova coalició de govern només tindrà uns mesos de vida.
El canvi més rellevant que han portat les eleccions anticipades és que Tsipras s’ha tret de sobre l’ala esquerra del seu partit, la trentena de diputats que van votar contra el rescat i van marxar per fundar Unitat Popular, que no ha superat el tall del 3% per entrar al Parlament. Les úniques veus que parlaran a la cambra grega contra el rescat seran els neonazis d’Alba Daurada -que, tot i perdre 10.000 vots, van mantenir-se en el 7%-, perquè els comunistes ortodoxos del KKE (5,6%) s’autoexclouen del debat assegurant que el problema no és memoràndum sí o no, sinó el trencament amb el capitalisme.
Però la contundent victòria de Tsipras no tanca la crisi interna que es va obrir a Syriza amb l’acord amb els creditors i que va suposar la dimissió del secretari general i de més de la meitat dels representants dels joves dins la direcció del partit. Encara s’ha de celebrar el congrés extraordinari promès per Alexis Tsipras, quan sonen veus que l’acusen d’haver convertit el partit en un instrument per a la seva supervivència política. Una vintena dels nous diputats de Syriza ja han dit que no pensen votar més retallades, de manera que les mesures hauran de passar amb el suport dels partits pro austeritat.
Una abstenció rècord
Una abstenció rècord del 45% és una altra de les claus del resultat. Són 20 punts menys que a les eleccions del 2004. Amb les xifres a la mà, Syriza ha perdut 320.000 vots respecte al gener, mentre que la sagnia a Nova Democràcia és de 200.000 vots. El politòleg Chisanthos Tassis en dóna les claus, més enllà del fet que més de la meitat dels grecs s’han de desplaçar fins a la seva localitat d’origen per poder votar: “L’abstenció ha sigut molt elevada entre els joves, molts dels quals han deixat de donar suport a Tsipras. També ha pesat la idea que no hi ha alternativa al tercer rescat, perquè en aquestes eleccions, a diferència del gener, no es decidia si estem disposats a acceptar més austeritat, sinó quin és el millor govern per aplicar-la”, apunta Tassis.
Merkel felicita Tsipras i “cooperarà” amb ell
La cancellera alemanya, Angela Merkel, va despenjar ahir el telèfon per felicitar el líder de Syriza, Alexis Tsipras, pel seu triomf electoral, i va acordar amb ell mantenir una “estreta cooperació” davant dels principals afers de l’agenda bilateral i europea. Des de la Comissió Europea, el seu portaveu va insistir en els conceptes de reforma, compromís i estabilitat quan se li va preguntar sobre la victòria de Tsipras. “El nou govern té ara el mandat de portar a terme les reformes a les quals es va comprometre fa només un mes”, van assegurar des de Brussel·les. A Atenes, Alexis Tsipras va jurar el càrrec de primer ministre i va assegurar que l’objectiu prioritari dels seus primers mesos de govern serà restablir l’estabilitat econòmica i el funcionament dels bancs. Com va passar al gener, Tsipras va desvestir la cerimònia de jurament davant del president grec de qualsevol símbol religiós.